IA-bedriften Transcom gir langtidsledige sjansen
God opplæring hos bedriften Transcom i Fredrikstad ga jobb til flere langtidsledige med helseproblemer. Deltakerne fikk mulighet til å prøve ut arbeidsevnen og bedriften oppdaget en ny og interessant rekrutteringskanal. Samarbeidsprosjektet om praksisplasser mellom bedriften og NAV er blitt en suksess og har endret livet til flere av deltakerne.
Enkelte ganger er gleden ekstra stor når noen får jobb. Jonas Svendsen er en av dem som har ventet lenge på jobb-sjansen. Da den endelig kom sto det flere gratulanter i kø enn ellers. En av dem var Susanne Wilkens, markedskoordinator i NAV.
− Ja, dette er herlig! Vi tenkte at det ville være en suksess hvis bare én ble ansatt gjennom dette samarbeidet. Nå har fire fått jobb og to har valgt utdanning. Seks mennesker som var avhengige av offentlige ytelser, er altså ute av NAV-systemet etter endt opplæring. Det er klart vi gleder oss over dette!
Fornøyd deltaker
Jonas Svendsen fant det han lette etter; en sosial arbeidsplass der han kan hjelpe mennesker. Kundesentret var midt i blinken. Nå hjelper han folk med tekniske spørsmål, abonnementer og andre ting. Fire ganger de siste årene er Transcom blitt kåret til Norges beste kundesenter. Det borger for mange takknemlige og fornøyde kunder.
− Det er så godt arbeidsmiljø her, sier Svendsen oppglødd. Men det han først trekker frem er den gode opplæringen. Den varte i fire uker og foregikk i bolker med etterfølgende prøver.
− Prøvene bekreftet at det jeg gjorde var riktig. God opplæring var viktig for at jeg kunne klare denne jobben. Jeg kjenner at jeg mestrer dette. Det er så deilig, sier han og smiler til Sofia Karlsson som var lærer på kurset.
God opplæring får folk i jobb
Øistein Lund er leder ved bedriften. Han forteller at Transcom i alle år har satset på å utvikle opplæringen.
− God opplæring er helt avgjørende både for kvaliteten på produktene og for at folk ønsker å bli. Kundeservice er en bransje der mange begynner og mange slutter. Hos oss har halvparten vært her lengre enn tre år og hundre ansatte har vært her mer enn ti år. Det er bra, sier han.
Lund forteller at tanken denne gangen var å få langtidsledige arbeidssøkere til å fungere i arbeid gjennom et litt lengre og mer fleksibelt opplæringsløp. Men krav og forventninger var ellers de samme som til alle andre i bedriften.
For Transcom ga dette mulighet til å rekruttere på en ny måte. Lund berømmer samarbeidet med NAV.
− Det er bare én ting å si: Dette har vært et utrolig spennende prosjekt! Vi var litt skeptiske til å begynne med, men vi kjente IA-rådgiveren godt. Dessuten hadde vi satt oss IA-mål om å inkludere folk som står utenfor arbeidslivet. Derfor gikk vi inn for dette. Nå har vi fått dyktige og lojale medarbeidere som vi ellers ikke hadde fått, sier Lund fornøyd.
Han vil gjerne gjenta suksessen en annen gang når forholdene og behovet tilsier det.
− Jeg synes bedriften fortjener ros. Tiltaket viser at dette er en raus og inkluderende bedrift. Slik vil vi at alle IA-bedrifter skal være, poengterer Wilkens fra NAV og legger til:
− Selv om det ikke ble jobb på alle, fikk alle prøvd ut hvor mye de kan klare. Derfor var opplæringen ved Transcom ikke bortkastet for noen.
Krevende jobb har mye å gi
Avdelingssjef Morgan Olsson opplyser at Transcom stiller høye krav til sine medarbeidere. Blant annet må deltakerne lære seg sytten-atten ulike datasystemer. Jobben forutsetter også gode engelsk- og matematikkunnskaper.
− Det er utrolig mye de må kunne. Dette klarte mange av deltakerne å lære. Resultatet viser tydelig hvilke ressurser som bor i hver enkelt, bare de får sjansen, sier han.
For Jonas Svendsen har jobben på mer en én måte ført ham over fra en passiv til en aktiv tilværelse. Hver dag går eller sykler han tre kilometer ned til bussen som tar han inn til jobben på Rolvsøy. Reisen tar en og en halv time. Det er ingen sak nå når man er topp motivert.
− Dette er noe av det viktigste som har hendt meg. Jeg fått et nytt og bedre liv, sier han.
− Prosjektet viser at deltakerne ikke har redusert funksjonsevne når de får rette muligheter, sier IA-rådgiver Steinar Friberg. | |
Susanne Wilkens: − En deltaker kalte seg profesjonell nav’er. Men også han er i jobb i dag og trives utmerket. Er ikke det flott? | |
Øistein Lund, leder i Transcom, ser store muligheter i samarbeidet med NAV. | |
Marius Kirkeng ved NAV Fredrikstad mener at opplegget kan overføres til andre bedrifter. |
-
Jonas Svendsen opplevde at mestring og selvtillit henger nøye sammen.
-
Sofia Karlsson sto for opplæringen. − Det tar tid å komme inn i læringsmodus når en har gått lenge ledig. At vi lykkes er bare utrolig gøy, sier hun.
-
God opplæring gir høy kvalitet i kundesentret.