Hopp til innhold
Søkeord
Hold Ctrl-tasten nede (Cmd-tasten på Mac).
Trykk på + for å forstørre eller - for å forminske.

Farris bad hotell rekrutterer mange personer fra arbeidsmarkedsbedrifter. – Det handler først og fremst om menneskesyn. Det handler om hvilket samfunn vi ønsker oss, sier direktør Espen Karlsen til Idébanken.

Farris Bad er en attraktiv arbeidsgiver og har aldri opplevd mangel på kvalifisert arbeidskraft. Samtidig velger de å rekruttere via arbeidsmarkedsbedrifter. Over 50 personer har vært på jobbtrening, og 14 har blitt fast ansatt på hotellet. 

Idébanken har intervjuet direktøren ved det eksklusive hotellet.

Hvorfor rekrutterer dere via arbeidsmarkedsbedrifter?

En jobb å gå til, mestring og et godt arbeidsmiljø er noe av det viktigste for helsen og selvfølelsen vår i dagens samfunn. Alle fortjener like rettigheter, muligheter og en ny sjanse. Å gi de som har falt utenfor en ny sjanse er solidaritet i praksis, og avgjørende både for individet og samfunnet som helhet.

Lyst og vilje er noen av menneskets sterkeste drivkrefter. Når det er på plass og vi kan legge til rette, opplever vi at folk blomstrer og blir ressurssterke, dyktige og lojale ansatte.

Er det noen ulemper ved denne måten å rekruttere på?

Det er ikke slik at vi må inngå kompromisser for å gjøre dette. Både kunden og vi som arbeidsgiver forventer topp kvalitet på service og leveranse fra våre ansatte. Våre ansatte er dyktige og vi stiller like store krav til alle. Men som i alle virksomheter gir vi de mest krevende og kritiske oppgavene til de som har rukket å opparbeide seg kompetanse og trygghet. Og vi forsøker å legge til rette der det trengs.

Burde flere rekruttere fra arbeidsmarkedsbedrifter?

Personlig kan jeg ikke forstå de som er skeptiske til dette. Jeg tror det har mye med hvilke "briller" man tar på seg. Enten tar du på brillene som ser problemer eller de som ser muligheter.

For bedriften som helhet er det helt klart positive sider med å rekruttere fra arbeidsmarkedsbedrifter. Det gir en ekstra dimensjon. Vi er med på noe som betyr noe utover oss selv. Det tror jeg gjør noe positivt med tankesettet på hele arbeidsplassen.  

Har du noen råd til de som vurderer å rekruttere på denne måten?

Ta kontakt med en arbeidsmarkedsbedrift. De er dyktige til å sette seg inn i virksomhetenes behov og kjenner kandidatenes sterke og svake sider. Det er viktig med en åpen dialog om hva man ønsker seg og kan tilby fra virksomheten. Da finner arbeidsmarkedsbedriften kandidater som passer godt til jobben som skal gjøres.

Ikke alle som kommer til oss ender opp med fast jobb her. Noen setter seg for eksempel tilbake på skolebenken. For andre passer kanskje ikke vår bransje. Men vi har et bevisst forhold til at alle mennesker som forlater oss skal være sterkere enn da de kom.

Rekruttering gjennom arbeidsmarkedsbedrift

  • Farris bads rekruttering gjennom arbeidsmarkedsbedrifter er en del av NHOs prosjekt "Ringer i vannet".
  • "Ringer i vannet" skal styrke samarbeidet om rekruttering mellom NHO-bedrifter og arbeidsmarkedsbedrifter.
  • Så langt har 500-600 rekrutteringsavtaler blitt inngått gjennom "Ringer i vannet".
  • Gjennom rekrutteringsavtalene blir arbeidssøkere formidlet til en periode med arbeidsutprøving i en bedrift. Målet er fast ansettelse etter utprøvingen.
  • Arbeidsmarkedsbedrifter (også kalt attføringsbedrifter) skal hjelpe personer med fysiske, sosiale eller psykiske utfordringer til å komme i ordinært arbeid. Arbeidsmarkedsbedriftene tilbyr utprøving, arbeidstrening, fagopplæring og annen hjelp for å klare overgangen til jobb eller utdanning.