Hopp til innhold
Søkeord
Hold Ctrl-tasten nede (Cmd-tasten på Mac).
Trykk på + for å forstørre eller - for å forminske.

– Det viktigste jeg som leder kan gjøre er å bry meg, sier Astri Berg Bakke, leder ved ISS Facility Services AS avdeling Renhold i Namsos. Enheten har fokusert på psykisk helse og slik skapt en mer åpen og omsorgsfull arbeidsplass.

NAV Arbeidslivssenter i Nord-Trøndelag hadde allerede holdt flere vellykkede IA-kurs for renholderne da psykisk helse kom på agendaen. Senterets arbeidsgiverlos for psykisk helse ble koblet inn og startet et kursopplegg.

Mer åpenhet

– Losens innsats har vært veldig verdifull for oss, sier Bakke. – Folk har blitt mer åpne, og de tør å komme til meg for å snakke. Jeg har blitt veldig godt kjent med de ansatte, og vi har en god dialog. Vi skal snakke med hverandre, ikke om hverandre. Jeg tror dette bidrar til at folk kommer på jobb i stedet for å sykemelde seg.

Ikke skummelt

Arbeidsgiverlosen hadde først møter med de ansatte i små grupper slik at det skulle bli lettere for alle å delta aktivt. Siden organiserte han tre allmøter. Han fortalte historier om psykiske lidelser på arbeidsplassen og stilte mange spørsmål til deltakerne, forteller Bakke.

– Mange kjente seg igjen i det losen snakket om. Han brukte seg selv og ufarliggjorde temaet. Vi snakket om hvordan vi har det på jobben og hva vi kan gjøre annerledes. Losen var direkte og klarte å engasjere oss.

Balanse

Arbeidsgiverlosen snakket i tillegg med enkeltpersoner i virksomheten, og ga råd til lederen.
– Utfordringen for meg er å finne en god balanse. Jeg kan ikke involvere meg i alle personlige problemer. Men grensene setter seg stort sett selv, og jeg mener for lite åpenhet er verre enn for mye, sier Bakke.

Krav med respekt gir resultater

Bakke understreker samtidig at det ikke nytter å bare være snill.
– Jeg må også være en tydelig leder, og det stilles strenge krav til kvaliteten på tjenestene våre. Men med en god blanding av respekt, frihet og ansvar blomstrer både de ansatte og økonomien.

Hun har sine ord i behold: Nærværet på arbeidsplassen er høyt, og enheten har landets høyeste kundetilfredshet i sin avdeling.