Hopp til innhold
Søkeord
Hold Ctrl-tasten nede (Cmd-tasten på Mac).
Trykk på + for å forstørre eller - for å forminske.

Ved Vigelandsfossen skinner det av det meste; av aluminiumen, av laksen og av IA- og HMS-arbeidet.

Vi er i Vennesla. Elva Otra fosser ned i en stor kulp før den blir mørk og breier seg ut på vei sørover mot Kristiansand. Om noen dager står arbeiderne her og fisker laks i lunsjpausen (!) Vi tenker: Her skulle Asbjørnsen og Moe ha vært!

Det som skjer ved fossen er nemlig ganske eventyrlig: I denne lille bygda lager tvillingbedriftene Vigeland Metal Refinery og Vigelands Brug verdens reneste aluminium. Og de ansatte er så friske at det går gjetord. 

Skinnende aluminium

Mange ute i verden produserer superrent aluminium, men ingen klarer en renhet på 99,999. Det klarer de bare på Vigeland.

 Det er klart vi er stolte. Store deler av flatskjermene og annen elektronikk har aluminium herifra. Det er flott å tenke på, sier Freddy Larsson, HMS- og kvalitetsleder i bedriften.

Skinnende IA-arbeid

Det er ni år siden bedriften satset seriøst på IA-arbeidet. Sykefraværet sank som en stein og har siden ligget på 2,3 prosent i snitt. Før satsningen var sykefraværet tre ganger så høyt.

 Og før det igjen var det nok enda høyere, sier Freddy Larsson.

Nye regler ga resultater

Folk trives på Vigeland og mange har lang fartstid i fabrikken. Sykefraværet var likevel lenge altfor høyt. Endringen kom med IA-arbeidet.

 Vi fikk en endring i holdninger og kultur, forteller driftsleder Jens Aas.

 Før ble det oppfattet som direkte uhøflig å ringe til noen som var syke. Nå snakker vi godt sammen, sier han.  

Nye rutiner for sykefravær ble fort akseptert.  Klare regler gjorde alt mer forutsigbart både for sykmeldte og for ledere.

 Vi strekker oss veldig langt for å legge til rette for alle som har behov for det. Vi har en dialog mellom ledere og medarbeidere som forplikter begge parter, forteller Jens Aas.

Skadefri i 17 år

IA-arbeid har skapt holdningsendringer. Det har også et intensivt HMS-arbeid gjort (helse-, miljø- og sikkerhetsarbeid). Det er gått over 17 år (!) siden siste skade som førte til fravær. Med tanke på at folk her jobber med flytende metall, sterk strøm og maskiner, er det godt gjort.

 Nei, det er ikke kjedelig å være hovedverneombud her, selv om det meste går greit, sier Kåre Arntsen.

 Vi må være til stede og på alerten. Vi registrerer alle uønskete hendelser og vurderer dem seriøst for å unngå ulykker. Vi premierer registreringene. Slik får vi flere av dem, og vi lærer mer, forteller han.

Skinnende laks

Freddy Larsson viser frem foiler med en lange rekke tiltak som skaper trivsel og gir lavt sykefravær. Den som leter etter den ene årsaken som kan forklare alt, må tydeligvis lete lenge. Det er kombinasjonen av tiltak som gir resultater. God organisering av fabrikken og klare og ryddige forhold er én ting. Et åpent og godt forhold mellom ledelse og medarbeidere, frihet i arbeidet og rettferdige beslutninger er andre ting. At mange bor i nærmiljøet og har et liv sammen utenfor arbeidstid, kan også være en av årsakene. Eller kanskje er det laksen?

Fabrikken har fiskerettigheter i elva, til stor glede for de ansatte. På veggen i inngangen henger en skikkelig rugg av en utstoppet laks som ble fisket her engang.

 Du vet, fra første juni til femtende september er ingen sjuke her, sier Larsson med et lurt smil.