Hopp til innhold
Søkeord
Hold Ctrl-tasten nede (Cmd-tasten på Mac).
Trykk på + for å forstørre eller - for å forminske.

Endring av arbeidsrutiner, egen trykkmassør og muligheter for individuell tilrettelegging ga fornøyde ansatte og redusert sykefravær.

Hotellbransjen er en tøff bransje. Det er tunge løft, travle dager, og krevende kunder. Og midt i det hele - alltid et smilende fjes til gjestene. Sånt koster. Det merket direktør Bjørgvin Thorsteinsson ved Rica Hell Hotell ved Værnes flyplass i Nord-Trøndelag.

I 2004 var sykefraværet høyt (ca 13 prosent), og mange av de ansatte slet med store slitasjeskader. Da bedriften skrev under IA-avtalen tok direktøren en beslutning. – Jeg bestemte meg for å ta et løft og sette dette arbeidet inn i et langtidsperspektiv. Flere sammenfallende hendelser førte til at Rica Hell har lykkes.
Samtidig med avtalen skiftet de også bedriftshelsetjeneste som har hotellbransjen som spesialitet. I tillegg var en entusiastisk IA-rådgiver ved Arbeidslivssenteret også med å skape engasjement i starten.
– Vårt mål ble å unngå arbeidsrelatert sykefravær, sier Thorsteinsson. – Vi kan ikke gi folk jobber som gjør at de blir syke! Og for å komme i mål ble vi nødt til å gå gjennom alle arbeidsgruppene ved hotellet for å avdekke svakheter og styrker.

Resepsjonen først ute

– Mitt første prosjekt dreide seg om resepsjonsområdet, sier Bjørgvin og peker ned på den halvrunde disken i marmor.
Mange av de lengste og de korteste jentene hadde ryggplager fordi terminalene ikke passet dem. Vi fikk tilskudd for å tilrettelegge slik at terminalene lett kan heves og senkes. Dette ble en suksess og det puffet vi trengte for virkelig å komme i gang.
Husøkonom Anne Brennås gikk gjennom hele sin avdeling med rundt 30 ansatte. Her jobber det mange eldre arbeidstagere som har gjort den samme jobben i mange år.
– Vi endret på alt av metoder; for eksempel fra våt til tørr mopping, samt til fiberkluter og sprayflasker. To og to rer senger, og alt sengetøy kastes alt i en tralle som trilles rundt - ikke mer sleping på tøysekker. Bare det ga en stor nedgang i sykefraværet vårt. Og i 2007 hadde vi så vidt jeg vet ikke arbeidsrelatert fravær.

Dyktige ledere

Rica Hell Hotell fikk i vår IA-prisen i Nord-Trøndelag. Blant annet for sitt fokus på ledere.
– Hos oss er lederne operative, de er ute på huset og er i tett dialog med sine folk. Og de er dyktige til å tenke forebyggende og ta problemene når de kommer. De er også flinke til å støtte hverandre, sier Bjørgvin. – Jeg pleier å si at det kun er én administrativ stilling på dette hotellet, og det er min.
Essensen i hotellnæringa er fornøyde gjester. Men det er et mangehodet troll å tilfredsstille. Det er mer angripelige å pleie de ansatte.
– Min filosofi er at når de ansatte er fornøyde, er glade, har overskudd og energi, så vil det smitte over på gjestene, og de vil bli fornøyde.
Miljøundersøkelser internt i Rica kjeden viser at Hell gjør det svært bra. Tilbakemeldingen fra gjestene er svært gode, og her ligger Rica Hell helt i tet i kjeden.

Egen trykkmassør

Idémøter mellom BHT, avdelingsledere og IA-rådgiveren ga også resultater.
– Vi slet med at både servitører, stuepiker og bookingpersonalet hadde symptomer på vonde skuldrer og rygg, og vi visste jo hvor mange som var avhengig av fysioterapi med jevne mellomrom. Og de stresset med å finne tid til å dra til behandling, som ofte må gjøres i arbeidstida, og da går det fort en time eller to, sier direktør Thorsteinsson. Som et prøveprosjekt ansatte hotellet like godt egen trykkmassør. Dette for at de som hadde behov for behandling kunne dra en etasje opp istedenfor inn til sentrum. Monika Skaugen er en av de som har benyttet seg av dette tilbudet. – Jeg hadde ikke vært i jobb i dag uten dette, sier hun. I tillegg har jeg kunnet jobbe i sakte fart uten å bli sykmeldt, men inngått avtale om hva jeg kan gjøre. Dette har også vært med å holde meg i jobb, sier hun.
–Du kan godt si at vi har tatt unna sykehuskøen, sier Thorsteinsson

Inkluderende arbeidsliv

IA-avtalen og tett kontakt med NAV er en forutsetning for at dette går bra i følge Thorsteinsson. Han har ikke bare sykefravær i tankene, men har også fulgt opp avtalen på andre punkt. Spesielt på inkludering. – Vi ser etter folk som har kompetanse vi kan videreutvikle. Et hotell er jo som skapt for å gi arbeidstrening, sier Thorsteinsson, og forteller om en person som ikke hadde vært i fast jobb på to år. Vedkommende fikk prøve seg hos oss, og viste seg å være en "handymann" av rang på flere områder. Det var et scoop for oss. I dag er han fast ansatt og har lederansvar for avdelingen. Det handler om å gi gode tilbakemeldinger, bygge selvtillit og gi ansvar som de takler, sier Thorsteinsson.
 – Hos oss snakker vi åpent og ærlig, og det er ikke vanskelig å få en "time out", eller skifte jobb hvis man trenger det. Vårt neste prosjekt er å få de ansatte til å ta større ansvar for egen helse. Utfordringene videre for Rica Hell, blir å holde på den gode trenden, samtidig hever de lista et hakk ved årsskiftet. – Da skal vi bli tobakksfri, sier Bjørgvin Thorsteinsson med hevet hode. Selv om det betyr at han selv må stumpe røyken. På senhøsten drar de i gang et røykesluttkurs, og ser frem til 1.januar 2009. Jeg tror det må slike drastiske tiltak til før folk gjør noe med det, avslutter han.