Hopp til innhold
Søkeord
Hold Ctrl-tasten nede (Cmd-tasten på Mac).
Trykk på + for å forstørre eller - for å forminske.

Flytoget er opptatt av å være en attraktiv arbeidsplass og legger stor vekt på å rekruttere kompetente medarbeidere, gi god opplæring og legge forholdene til rette i det daglige.

Hege Hvammen er en av tre servicesjefer med ansvar for verter og førere på Flytoget.
– Systematisk forebyggende sikkerhetsarbeid og god service er kjernen i deres arbeid. Både verter og førere må være i stand til å evakuere toget, gjøre førstehjelp og yte god service underveis, sier hun.

Det går nesten alltid et flytog

Siden 2003 har sykefraværet blant verter og førere sakte men sikkert gått nedover, fra vel tolv prosent til litt under ni. Verter og førere går i turnus som omfatter 22 timer i døgnet alle dager. Ved sykdom melder de fra til enheten ”operativ ledelse” som fører logg over sykmeldte, omdisponeringer, avvik osv. Nærmeste leder henter informasjon i loggen og tar kontakt med den sykmeldte så raskt det lar seg gjøre. Lederen kartlegger om det er snakk om et kortvarig fravær eller om det kan handle om en langtidssykmelding. Ligger det an til å bli en sykmelding over lang tid, begynner lederen å jobbe med tilrettelegging ved behov.
– Vi ser også etter muligheter for omplassering selv om det ikke er så enkelt i en virksomhet som vår. Det kan være som kundeveileder, i resepsjon, sentralbord og liknende. Å etablere en jobbase hvor ledere kan legge inn oppgaver som skal gjøres, ligger på tegnebrettet, forteller Hvammen.
– Gjelder sykmeldingen en vert eller fører som føler seg utrygg på grunn av graviditet, tas vedkommende ut av sikkerhetstjenesten umiddelbart.

Videreutdanning

Ledelsen oppmuntrer flytogverter som de mener egner seg, til å videreutdanne seg til togførere. Det er en toårig utdanning og Flytoget gir permisjon med lønn. Verter og togførere har også mulighet til å bli instruktører og veiledere på kurs og på Jernbaneskolen.
– Utover dette er det ikke så mange muligheter for å avansere innen Flytoget. Utfordringen for den enkelte er å se at man kan utvikle seg i stillingen sin. Service er et fag og servicenivået kan alltid utvikles, sier Hvammen.

Tøffere enn toget

Aktivitetsklubben TØFF tilbyr sosiale og sportslige aktiviteter. Den ble etablert for drøyt to år siden og har ikke bare fokus på fysisk helse med slagord som ta trappa og spis frukt!
– Hovedsaken er å gjøre ting sammen, le sammen og ha det gøy, sier Hvammen.
Klubben er drevet av de ansatte selv og det er også de ansatte som setter i gang aktiviteter de liker. Det fører til at mange får et puff til å gjøre ting som de kanskje ikke i utgangspunktet hadde vært med på, enten det dreier seg om teaterbesøk, sykkelritt eller jentefotball.
– Klubbaktivitetene fører til mer og bedre samspill på jobben og bidrar til et inkluderende arbeidsmiljø, mener Hvammen.