Hopp til innhold
Søkeord
Hold Ctrl-tasten nede (Cmd-tasten på Mac).
Trykk på + for å forstørre eller - for å forminske.

Trening, lek og humor gir styrke og motivasjon i en travel hverdag på Økern sykehjem i Oslo. Det viser ikke minst sykefraværet som har falt fra 18,6 prosent i snitt i 2007 til 11,1 i dag.

I tillegg til gode rutiner og tett oppfølging i sykefraværsarbeidet, kan Økern sykehjem skilte med et friskvernteam. Ideen er å rette oppmerksomheten mot de som er på jobben. Friskvernteamet har en representant fra hver avdeling på sykehjemmet i tillegg til verneombud og institusjonssjef, Katrine Selnes. Teamet møtes fast en gang i måneden. Med forslag fra ansatte i sine respektive avdelinger klekker de ut nye ideer og planlegger store og små overraskelser for å glede de ansatte.

– Satsingen på nærværstiltak har i stor grad bidratt til reduksjonen i sykefraværet, mener Selnes. Hun forteller om tiltak som skirenn i lokalmiljø for ansatte og beboere, teaterbesøk i arbeidstiden, humorlunsj med lokal komiker og pilatestrening.  Noen er individuelt rettet, andre er fellestiltak. Flere tiltak er med tilretteleggingstilskudd fra NAV

Eksempler på tiltak

  • Pilates, forebyggende styrketrening
  • Masai, bruk av masaisandaler for å forebygge belastningsskader
  • Humorlunsj med innleid lokal komiker
  • Avlastningsmatter
  • Kostholdsveiledning
  • Kurs i forflytningsteknikk
  • Teaterbesøk
  • Fysioterapi i arbeidstiden
  • Sommerfest
  • Julebord og julelunsj
  • Skirenn i parken for ansatte og beboere
  • Seminar ”Frisk nok for livet”
  • Seminar om motivasjon og arbeidsglede for seniorer
  • Seminar for ledere om nærværsarbeid i praksis

De ansatte blir sett og hørt

– Tiltakene er i arbeidstiden eller i tilknytning til jobben. Skal vi få med de ansatte, har vi erfart at dette er måten å gjøre det på. Ingen er med på alt, det er stor spredning i tiltakene våre – over tid er det noe som passer nesten alle, sier Selnes.

Tiltakene evalueres og det er bare godord å hente fra de ansatte. – Det handler om at den enkelte blir sett, hørt og satt pris på. Deltakerne i teamet er de ansattes talerør og fanger opp signaler og behov og tar imot innspill til tiltak. De fleste tiltakene er enkle og lite kostnadskrevende, men gir oss mye igjen i trivsel og godt arbeidsmiljø, sier Selnes.

Nye lokaler

Økern sykehjem holder til i nedslitte lokaler, men vegg i vegg står snart det nye sykehjemmet klart. En langvarig og problematisk byggeprosess førte til byggestans en lang periode og det skapte usikkerhet blant de ansatte. – Et humørfylt arbeidsmiljø har vært ekstra viktig, sier Selnes, som ikke har planer om å legge friskvernteamet på is. – Snarere tvert imot. I nye lokaler skal sykehjemmet omorganiseres og nye relasjoner skal bygges. Felles tiltak, godt samhold og motivasjon er like viktig som før, sier hun.

En avgjørende gulrot

Liv Løkken Hagberg er aktivitør og har en kronisk sykdom som krever trening hver dag. For hennes del var styrketreningen med pilates gull verdt.

– Jeg har i perioder etter operasjoner vært sykmeldt, gått på aktiv sykmelding og fått tilrettelagt arbeidssituasjonen min. De sosiale aktivitetene er veldig bra, men jeg stemmer likevel for mer pilatestrening. På tunge dager, da jeg virkelig vurderte om jeg orket å gå på jobb, var vissheten om pilatestrening en avgjørende gulrot. Da var jeg ferdig med trening klokka fem om ettermiddagen, i stedet for å trene for egen regning og motor, og ikke være hjemme før sju.

Hagberg trekker også fram det fine med å gjøre noe sammen med kolleger på tvers av avdelingene på sykehjemmet.  – Å bli bedre kjent skaper fellesskap og det å se hverandre i andre klær og andre settinger, gjør noe med oss, sier hun.