Hopp til innhold
Søkeord
Hold Ctrl-tasten nede (Cmd-tasten på Mac).
Trykk på + for å forstørre eller - for å forminske.

NAV stilte med gode råd og økonomiske insentiver, kommunen med språkopplæring og Aker Kværner i Egersund med plasser på sveiseskolen. Resultatet er 14 mann, tidligere flyktninger, i fast arbeid som sveisere.

De siste årene har Egersund kommune tatt imot 20 flyktninger hvert år. Alle har søkt arbeid gjennom NAV Arbeid og flere har hatt praksisplasser i forskjellige bransjer uten at det resulterte i faste ansettelser. Noen nye grep måtte til og høsten 2005 tok NAV Egersund Arbeid direkte kontakt med Aker Kværner Egersund.

— Aker Kværner hadde behov for sveisere, så vi fikk raskt kontakt med Bjørn Zakariassen, leder av sveiseskolen i Aker Kværner. Sammen laget vi et kvalifiseringsprogram. Etter nyttår 2006 møtte ti menn og opplæringen var i full gang. Meldingen fra Zakariassen var klar: De som klarer å ta sveisesertifikat får fast jobb. Det forteller Harald Svanes og Egil Tengs, begge fra NAV Egersund Arbeid.

Til sammen har 17 unge menn fra blant annet Burma, Irak, Kina og Afghanistan begynt på sveiseskolen. 14 mann har endt opp med fast arbeid, tre droppet ut av forskjellige grunner.

Unikt trekantsamarbeid

Kvalifiseringsprogrammet varer i fire måneder. Først tre måneder med opplæring i sveising, så en måneds praksis og eksamen før deltakerne slippes ut i ordinær produksjon. Gjennom hele programmet stiller kommunen med norsklærer en dag i uken. Hensikten er å utvikle norskferdighetene i sveisefag og verkstedsindustri, men også innen HMS og personalpolitikk.

To puljer har vært gjennom programmet siden oppstart. NAV har bidratt med tilskudd til opplæringsvirksomheten på sveiseskolen og deltakerne har fått kursstønad gjennom alle fire månedene.

Svanes og Tengs har fulgt opp deltakerne gjennom hele programmet.
— Vi må være tilgjengelige. Sjekke om alt går som det skal og spørre om det er noe vi kan stå til tjeneste med, sier Tengs.

En solid ressurs

— Det er en stor prestasjon å ta sveisesertifikat på så kort tid. Guttene var svært motiverte og satte store krav til seg selv. Med motiverte deltakere går opplæringen som en drøm, sier Zakariassen.

De 14 unge sveiserne er en solid ressurs i produksjonen. En av dem, Ahmad Mohammadi, kom til Norge fra Afghanistan for litt over fire år siden. Han hadde ingen sveiseerfaring fra før og er fornøyd med opplæringen og arbeidet. Mohammadi trekker spesielt fram det gode HMS-arbeidet og det positive arbeidsmiljøet i bedriften.