Hopp til innhold
Søkeord
Hold Ctrl-tasten nede (Cmd-tasten på Mac).
Trykk på + for å forstørre eller - for å forminske.

Haakon Bang-Olsen ville satse alt på å få rørleggeren sin tilbake etter en alvorlig ulykke, og fikk verdifull drahjelp av NAV og tilretteleggingsgarantien. – Å ha en fast kontaktperson som koordinerte bistanden fra NAV og som fortsatt følger opp, var og er til uvurderlig hjelp, sier Bang-Olsen, daglig leder i Bademiljø i Fredrikstad.

Haakon Bang-Olsen driver butikk med ”alt til badet” og rørleggerbedrift. For halvannet år siden ble en av rørleggerne lam fra livet og ned i en trafikkulykke.

– Richard er en kjempegutt, han var rørleggerlærling her hos meg og hadde hatt fagbrev i 14 dager da ulykken skjedde. Jeg besøkte Richard på sykehuset – og tenkte der og da at nå er det bare å stå på for å hjelpe gutten, sier Bang-Olsen.

Lokal forankring

Med statsministerens ord om inkluderende arbeidsliv i bakhodet, tok Bang-Olsen kontakt med NAV lokalt. Der ble han først avvist med at gutten aldri ville kunne komme tilbake til arbeid. Men Bang-Olsen ga seg ikke.

– Jeg fikk napp i neste forsøk. Da fikk jeg kontakt med Anne-Cathrine Solerød, og etter det har det gått slag i slag, sier Bang-Olsen.

Solerød er rådgiver ved NAVs hjelpemiddelsentral i Østfold, og da Bang-Olsen tok kontakt hadde hun nylig begynt prosjektarbeidet med tilretteleggingsgarantien. Hun tilbød Bang-Olsen garantien, dersom Richard Moe, rørleggeren, var enig – og det var han. Moe var på denne tiden på Cato-senteret til opptrening.

Tre dager senere møttes Bang-Olsen, Moe, Solerød og Wenche Winter fra NAV lokalt. Fra da av var Winther Bademiljøs faste kontaktperson og planarbeidet var i gang.

– Poenget var å kartlegge Richards behov og ønsker, hvilke oppgaver det var realistisk at han kunne klare, hvordan butikken skulle tilrettelegges for Richard og hvilke virkemidler vi hadde til rådighet. At Bademiljø sto med et tomt lokalet som skulle bli ny butikk, gjorde tilretteleggingen enklere, sier Solerød.

I planarbeidet er samarbeidet med Hjelpemiddelsentralen helt avgjørende. For at andre tiltak skal fungere, må den praktiske tilretteleggingen være på plass.

Tett oppfølging og samarbeid

I månedene som fulgte hadde Solerød mange møter med Moe. Sammen med hjelpemiddelsentralen fulgte hun opp tilretteleggingen hos Bademiljø og jobbet tett på Bang-Olsen.

– Hele vitsen med tilretteleggingsgarantien er å gi hjelp raskt, gi arbeidsgiveren en fast kontaktperson som koordinerer tjenestene fra NAV og oppfølging så lenge det er behov og ønske om det. Det handler om å være på tilbudssiden, så arbeidssituasjonen blir funksjonell både for brukeren og arbeidsgiveren. Likevel har vi ingen garanti for tilbakeslag. Andre problemer kan dukke opp, sykdomsforløp kan endre seg og nye tiltak må til. Derfor er oppfølgingen helt avgjørende, sier Winther.

Da den nye butikken åpnet et halvt år etter ulykken, var Richard Moe på plass. Ny bil var tilpasset. Butikken har elektriske døråpnere og en trappeheis går opp til et pauserom i andre etasje. Bademiljø har selv tilpasset et toalett og bad som også er visningsrom for kunder.

For å kunne plukke skruer og rørdeler fra hyllene, har Moe en elektrisk kontorstol som kan heves og senkes. Oppgavene hans er å gi veiledning på den rørtekniske siden og gi råd til kunder som skal bygge om toalett- og baderom blant annet for personer med nedsatt funksjonsevne.

Ta sjansen

Da Idébanken besøkte Bademiljø, var Richard Moe syk.

– Det er langt fra alle med Richards skadeomfang som kommer tilbake til jobb – i all fall ikke så fort. I ettertid tenker jeg at Richard kanskje burde brukt litt lenger tid på seg selv. Livet hans ble så totalt snudd på hodet. På den andre siden var det motiverende for ham at både Bademiljø og NAV stilte opp så tidlig etter ulykken. Han visste at den økonomiske og praktiske biten ville bli ivaretatt og han kunne konsentrere seg om rehabiliteringen.

– Nå har Richard en tilknytning til arbeidslivet, og det er verdifullt selv om han tar to skritt fram og ett tilbake, sier Winther.

Solerød er helt enig og Bang-Olsen legger til:

– Richard er en god fagarbeider og en ressurs for Bademiljø. Med hjelp og oppfølging gjennom tilretteleggingsgarantien har det gått over all forventning. Jeg er ikke redd for å utfordre andre arbeidsgivere til å ta sjansen selv om folk har en funksjonshemning. Ta kontakt med NAV og spør etter tilretteleggingsgarantien, sier Haakon Bang Bang-Olsen. 

Et tøft år

– Jeg har fått hjelp til det jeg trenger, sier Richard Moe. Likevel har det vært et tøft år med store forandringer i livet mitt.

Moe hadde som mål å være tilbake da den nye Bademiljø-butikken åpnet.

– Butikkåpningen var min første dag på jobb etter ulykken, og det gikk veldig fint. Før ulykken jobbet jeg mest ute, nå jobber jeg bare inne i butikken og må lære meg å bruke datamaskin. Data er ikke det jeg er mest glad i, men jeg har innsett at det ikke er noen vei utenom. Akkurat nå er jeg syk, men på bedringens vei, sier Moe.

Han roser velviljen og omtanken fra sjefen og kollegene i Bademiljø og håper han snart er tilbake.