Et fargerikt mangfold av fargeblinde
Med kulturutveksling som brobygger mellom ansatte og mellom ansatte og beboere er Majorstutunet bo- og behandlingssenter nominert til Mangfoldsprisen 2007.
Majorstutunet bo- og behandlingssenter har medarbeidere fra 41 nasjoner. Etniske minoriteter jobber på alle nivåer i virksomheten, fra ufaglærte til avdelingsledere og i lederteam. Senteret har lang tradisjon med stort mangfold i personalet.
– Vi er fargeblinde her. Hos oss verdsetter vi den enkeltes kunnskap og kompetanse. Vi har ikke fokus på hudfarge og kleskode, sier Bernie Munns, sykepleierrådgiver og tillitsvalgt.
– Fargeblinde og fargerike, legger Arvid Kristiansen, institusjonssjefen, til.
Å bruke det kulturelle mangfoldet som brobygger mellom ansatte og mellom ansatte og beboere, sitter i veggene. En kulturinspirator i 90 prosent stilling legger til rette for kulturarrangementene.
Kulturutveksling
Det svinger ofte på Majorstutunet bo- og behandlingssenter. Kristiansen kaller det å gi beboerne og ansatte reiser, reiser i musikk-, mat- og vinopplevelser fra andre land. De ansatte tilbereder og serverer mat fra egen kultur og opptrer i nasjonaldrakter til musikk fra India, Filippinene, Spania og mange flere. I dag er det FN-dagen og den feires på senteret for femte år på rad. I kveld er det stor fest for beboere og ansatte med matservering fra alle verdens hjørner.
– Siden beboerne er norske, må den norske kulturen ligge i bunnen. Derfor engasjerer vi av og til lederen for Opplæringskontoret for institusjonsfaget i Oslo/Akershus. Han underviser i norsk matestetikk, hvordan man serverer mat og drikke både til hverdag og fest. Det er viktig for selvfølelsen og selvtilliten å ikke bomme på det som er typisk norsk. Gjennom å bli kjent med hverandres kultur, blir vi like. Det skaper samhold og trivsel, mener Kristiansen.
Fokus på opplæring og kompetanse
At norsk skal være arbeidsspråket er det enighet om på senteret. Mange medarbeidere har behov for norskopplæring og senteret har i flere år samarbeidet med MIA, Mangfold i arbeidslivet, om opplæringen i norsk. Den skjer hovedsakelig i hverdaglige situasjoner på avdelingen der medarbeiderne jobber og har ført til stor framgang både i faglig forståelse og bedre kommunikasjon. Ellers er kompetanseheving hele tiden på agendaen.
– Vi er opptatte av å utvikle de medarbeiderne vi har. Målet er at minimum halvparten av dem som får kompetanseheving, skal ha minoritetsbakgrunn. Mange tar for tiden hjelpepleierutdanning, og 70 prosent av dem har minoritetsbakgrunn, forteller Stephanie Djenane, avdelingssykepleier, og Latha Nadarajah, sykepleierrådgiver.
Godt omdømme
Hustavlen på Majorstutunet bo- og behandlingssenter er full av presseklipp fra forskjellige arrangementer på huset.
– Å få vise andre sider av seg selv og det landet man kommer fra, gjør noe med den enkelte. Vi ser mange stolte medarbeidere. Pressedekningen spiller også en rolle. Ikke sjelden kan vi lese om de kulturelle aktivitetene våre i avisen. Vi får bekreftelse på at det vi gjør er bra. Godt omdømme gjør at flere søker på ledige stillinger, og det kommer godt med i tider hvor det er mangel på arbeidskraft, sier Kristiansen.
Om Mangfoldsprisen:
Arbeids- og inkluderingsdepartementet deler hvert år ut Mangfoldprisen til en virksomhet som har utmerket seg med etnisk mangfold. Hensikten er å sette fokus på de gode eksemplene som finnes i arbeidslivet. Prisen deles ut i desember.
-
Stephanie Djenane, avdelingssykepleier (fra v.), Latha Nadarajah, sykepleierrådgiver, Bernie Munns, sykepleierrådgiver og tillitsvalgt har alle mange år bak seg på senteret og har selv erfaring og bakgrunn som ”etnisk minoritet”.
-
Det serveres søte saker fra India. Fra venstre: Fra venstre: Lina Apeland Reisjø, Magnhild Haugen Larssen, Arvid Kristiansen (institusjonssjef), Nadarajah Kalaichelvy og Birgit Skogen (kulturinspirator).