Hopp til innhold
Søkeord
Hold Ctrl-tasten nede (Cmd-tasten på Mac).
Trykk på + for å forstørre eller - for å forminske.

Ansatte i Stabburet liker å møtes foran målstyringstavlene. Her forsikrer de seg om at alt går som det skal og at stemningen er god. Eller ille bra, som de sier i Fredrikstad.

Tavlenes tale

Hver produksjonsavdeling hos Stabburet har en egen målstyringstavle. Denne viser resultater fra produksjonen og HMS-arbeidet (helse, miljø og sikkerhet), planer og utfordringer. I ti minutter hver morgen samles alle i avdelingen til en gjennomgang.

–Møtene er viktige for oss, sier produksjonsmedarbeider Bodil Raae. Kollegaene nikker samtykkende. –Her får alle samme informasjon. Vi blir oppdatert på hvordan vi gjør jobben vår og blir enige om tiltak.

Lean og ”De fem s-ene”

Slike tavlemøter er et sentralt element i ”lean production”, en mye brukt metode innen både industri og tjenesteproduksjon. Hos Stabburet heter metoden ”De fem s-ene”, som står for å sortere, systematisere, standardisere, sikre og skinne. Det handler kort sagt om å ha det ryddig, rent, oversiktlig og sikkert. For eksempel skal gjenstander ha sin faste plass og ikke ligge og slenge. De korte tavlemøtene brukes til å sjekke at alt er som det skal. Samtidig skal alle ansatte involveres, slik at ideer og forslag til forbedring kommer opp.

Påvirker trivsel og sykefravær

–Vi startet med ”de fem s-ene” for et par år siden og tror dette bidrar til at sykefraværet synker jevnt og trutt, sier skiftleder Rino Svendsen. –Jobbnærværet blir høyere når vi har det ordentlig og vi føler at det er trygt å jobbe her. Vi unngår også skader. Dessuten føler folk at det er greit å starte på jobben igjen etter sykefravær. Hvem ønsker seg vel tilbake til en rotete arbeidsplass?

Involvering og kompetanse

–Involvering foran tavlene skaper samhold og trivsel, sier produksjonssjef Terje Gundersen. Samtidig får vi brukt de ansattes kompetanse i den daglige forbedringen av arbeidsplassen.

Framover er det de ansatte som skal lede tavlemøtene, etter at de har vært igjennom en opplæringsperiode.

–Slik styrker vi de ansattes kompetanse, noe som igjen gir selvtillit, trivsel og jobbnærvær, understreker produksjonssjefen.

 

Nåværende kompetansetiltak hos Stabburet:

  • Dataopplæring med skrivekurs
  • Trening og kosthold m/ Fred Børre Lundberg, Knut Leo Abrahamsen og Marit Bjørgen
  •  Produksjonslederskolen i Orkla
  • Truckførerkurs for alle
  • Gips, et program for sykefraværsoppfølging
  • ”Ettpunktsleksjoner”  for reparasjon og igangsetting av maskiner