En leder med lavt sykefravær på menyen
Meny Colosseum i Oslo har en sjef som ikke er redd for å stille krav til sine ansatte. Høye forventninger kombinert med en lav terskel inn til sjefen har gitt et godt arbeidsmiljø og et lavt sykefravær. Nøkkelen til det hele er enkel, mener Inge Stenbakk – det handler om å bry seg om folkene sine.
- Beklager ventetiden, men det er litt mye å gjøre nå, sier kremmer Inge Stenbakk i det han dumper ned på en stol.
Vi sitter i et av pauserommene bak butikken. Fra andre siden av gangen høres det høy latter. Tross hektiske dager er det god stemning blant de ansatte på Meny Colosseum.
Telefon, ikke SMS
Inge Stenbakk er kremmer og har stått for den daglige driften på Meny Colosseum siden 1996. Hans innstilling til sykefravær har gitt gode resultater.
- Er du syk en dag holder det ikke med en SMS. Her må ansatte ringe. Gjør de det, får de gjerne spørsmålet: Er formen bra nok til at du hadde dratt til Tenerife hvis du egentlig hadde planlagt en ferie der fra i dag? Er svaret ja, så er det bare å komme seg på jobb, forteller en engasjert sjef.
Stenbakk forklarer at det skal være lov å være syk. Men terskelen for å ikke komme på jobb skal være litt høy.
- Dersom du ringer og sier at du er syk, betyr det jo at noen må steppe inn for deg. Det skaper fort misnøye blant de som sjelden er hjemme, sier han.
Derfor jobber Stenbakk mye med å fortelle folk hvor viktig det er at de kommer på jobb. Både for arbeidsmiljøet og for virksomheten. Og det viser seg at metoden fungerer. De fleste kommer på jobb dersom de kan svare ja på Tenerife-spørsmålet.
Sykefravær en del av ansettelsen
Hvis man skal holde tøylene litt stramt om sykefraværet er det viktig at man har gjort riktig forarbeid. Hvis ikke, kan nok Stenbakks metode fort virke veldig streng. Derfor har Meny Colosseum mye oppmerksomhet på sykefraværet fra starten av.
- Det er viktig å informere om rettigheter og plikter fra første stund, forteller Stenbakk, og viser til ansettelsesprosessen.
- Så får ingen noen overraskelser senere. Forhåpentligvis gjør dette det lettere å ta kontakt og snakke om ting, sier kremmeren.
Men god informasjon er ikke den eneste koblingen mellom sykefravær og en grundig ansettelsesprosess. Det er også viktig å se på sammensetningen av mennesker. Alle passer ikke over alt.
- Noen har et glimt i øyet og en interesse for mat, og de passer godt inn i ferskvaredisken. Andre trenger kanskje en sjef som er litt mild. Da setter jeg ikke den personen under han jeg vet kan virke litt røff i kantene, smiler Stenbakk, uten å nevne navn.
Rom for galskap
Betegnelsen ”streng, men rettferdig”, stemmer nok på sjefen på Meny Colosseum. Men det betyr ikke at de ansatte nødvendigvis går stille i dørene.
- Vi har et litt sånn ”galskap-miljø” her. Det skal være rom for tøys og tull, ler Stenbakk, og forteller livlig om stående agurker i tomatkurven og humrende kunder.
- Det handler om trivsel. Folk skal ha det bra på jobb, fortsetter han.
Stenbakk legger også vekt på at man som sjef må by på seg selv og være til stede. Dersom en leder gjemmer seg bort på kontoret, mister man verdifull kontakt med de ansatte og kunnskap om hva som foregår i bedriften, mener han.
Bry deg
Og det merkes at sjefen er mye ”på gølvet” sammen med de andre ansatte. Han kjenner alle sine 79 medarbeidere ved navn. Stenbakk legger vekt på at det skal være et åpent, tillitsfullt og tett forhold mellom ham som leder og de ansatte.
- Bryr man seg genuint om hverandre, så kommer de gode tiltakene av seg selv, slår han fast.
Stenbakk bryr seg ikke bare om sine ansatte, men har også et stort hjerte for butikken.
- Kom, dere må se ostedisken vår, sier han. Og avslutter intervjuet med å sende oss ut i osteavdelingen. Der står en blid kar i forkle og småprater om blåmuggost med en av kundene.
Jan Arne Moen er osteansvarlig, og setter pris på at sjefen er såpass mye til stede.
- Inge (Stenbakk red.anm) ser alt, og vi får gode tilbakemeldinger. Både når vi har gjort noe bra, og når ting kan løses på en bedre måte. Det gir trygghet, sier han.
Moen trekker også frem ”frihet under ansvar” som en av de beste sidene ved å jobbe på Meny.
- Det beste med jobben er at vi har stor frihet til å gjøre ting på vår måte. Vi har tillit til hverandre, og er ikke redd for å gjøre noe feil, avslutter han.
Så går Moen tilbake til kundene sine. Stenbakk er i full sving et annet sted. Det kryr av folk, og smilene sitter løst. Både hos kunder og ansatte.
-
Engasjert: − Mye kommer av seg selv bare man bryr seg om folkene sine, sier kremmer Inge Stenbakk
-
Fornøyd ansatt: Jan Arne Moen stortrives som osteansvarlig. Han setter pris på å kunne gjøre ting på sin egen måte.