Hopp til innhold
Søkeord
Hold Ctrl-tasten nede (Cmd-tasten på Mac).
Trykk på + for å forstørre eller - for å forminske.

Dette er historien om William som slet med angst og falt ut, om NAV og om en arbeidsgiver som har fått mye igjen for å være inkluderende.

Hos Apokjedens distribusjonsbygg i Lørenskog er det full aktivitet. Blå esker på samlebånd fylles effektivt med medisiner og apotekvarer og sendes til pakking før reisen går videre til et av landets 300 Apotek1-utsalg.

God variasjon

William (23) har hatt fast stilling her i sju måneder. Han jobber skift og har ulike arbeidstider annenhver uke. Arbeidsdagen blir også ulik siden behovet for hva som skal gjøres, varierer utfra om det er sent eller tidlig.

– Jeg har vært heldig som har fått så varierte oppgaver. Jeg har fått bidra ved mange ulike stasjoner og lært utrolig mye på kort tid, sier William.

– Det er fordi du er engasjert og ivrig og lærer kjapt, skyter avdelingsleder Einar Holm inn.

En tøff tid

Der andre kanskje ville kviet seg for å snakke om personlige problemer med fremmede, åpner William opp og forteller om en vanskelig periode i livet sitt. Etter videregående bar det rett i militæret. Etter endt tjeneste begynte han å studere økonomi. Så kom smellen.

– Jeg hadde kjørt hardt på over lang tid, og overså kroppens signaler. Studiene var tøffe, alt ble vanskelig og håpløst. Jeg utviklet en del problemer, blant annet slet jeg med angst, forteller William.

Bare positivt

Etter at han droppet ut av skolen, tok han kontakt med det lokale NAV-kontoret sitt. Der fikk han god hjelp av veileder Helge Berg, som skaffet ham praksisplass hos Apokjeden. Det er William glad for.

– Det har bare vært positivt å komme hit. Det er et ungt miljø og jeg har fått mange nye venner. Alle som jobber her er utrolig hjelpsomme og imøtekommende. Målet er fortsatt å studere økonomi, men jeg kommer til å bli her en stund til, smiler Lørenskog-gutten.

Personene som har kommet fra NAV er driftige og lojale medarbeidere som har bidratt positivt til det gode arbeidsmiljøet her.

Einar Holm, avdelingsleder

NAV som rekrutteringskanal

Apokjeden har tidligere tatt inn praksiskandidater som de har vært fornøyde med og gitt jobb. Derfor ønsket NAV å formalisere samarbeidet med Apokjeden. Resultatet ble en fleksibel intensjonsavtale som ble signert i sommer. Målet er at de skal ha inne inntil fire stykker på praksisplass kontinuerlig. Alle skal rekrutteres gjennom NAV. Det er muligheter for at praksisplassen fører til fast stilling, selv om kandidatene ikke blir lovet det når de starter.

Kommunikasjon og tillit

Einar understreker at god kommunikasjon og gjensidig tillit mellom NAV Lørenskog og Apokjeden gjorde at det kjentes greit å takke ja til et formalisert samarbeid.

– Vi fikk en svært god relasjon til kontaktpersonen vår i NAV. Det er helt avgjørende for oss å ha noen i nærheten som kan gi oss svar og gode råd når vi har behov for det. Dessuten begrenser det ressursbruken vår, sier avdelingslederen.

NAV og Apokjeden samarbeider tett når kandidater velges ut.

– NAVs anbefalinger gjør at valgene våre føles trygge, sier Einar.

Han synes avtalen med NAV gir fordeler på flere plan.

– Det betyr mye for oss at vi har mulighet til å hjelpe unge inn på arbeidsmarkedet. De vi har fått inn er driftige og lojale medarbeidere som har bidratt positivt til det gode arbeidsmiljøet her.

Tett oppfølging viktig

Han tror mange arbeidsgivere sier nei til å ta inn unge med nedsatt arbeidsevne fordi de frykter å bli stående igjen alene med en person de ikke alltid vet hvordan de skal følge opp. Tett oppfølging og tilgjengelighet fra NAVs side blir derfor ekstra viktig for at enda flere arbeidsgivere bidrar til å gi unge som trenger det en sjanse.

Blir mentor

At William har funnet sin plass hos Apokjeden, er det liten tvil om. Einar bekrefter, og forteller om en ung mann som har utviklet seg mye det siste halvåret.

– William har hatt godt av å bli vist tillit og få ansvar. Han er på og tar masse initiativ. Det var rett og slett bare naturlig at William fikk rollen som mentor for den nye praksiskandidaten vår fra NAV, avrunder Einar Holm.

 

Vil du vite mer om hvordan NAV samarbeider med virksomheter for å inkludere unge mennesker i arbeidslivet? Les om Jobbstrategien på www.nav.no

Les mer

idebanken

Frida fikk jobben

Hva skal til for å lykkes med rekruttering via NAV? Se film om Frida som får jobb etter vellykket arbeidspraksis.