Hopp til innhold
Søkeord
Hold Ctrl-tasten nede (Cmd-tasten på Mac).
Trykk på + for å forstørre eller - for å forminske.

– Det er veldig lett å ødelegge et godt arbeidsmiljø. Det gjelder å finne balansen mellom hensynet til mennesker og til resultater, sier Bent Solbakken, plassjef ved Lantmännen i Moss.

Idébanken er på besøk hos Lantmännen Cerealia avdeling Moss. Eller "Mølla", som bedriften heter på folkemunne. Mølla produserer frokostblandinger og velkjente "Bjørn havregryn".

Hardt og mjukt

Mølla er i en hard bransje. Prisen på ei pakke havregryn har ikke forandra seg siden 80-tallet. Krava til produktivitet er med andre ord høye. Likevel, eller kanskje akkurat derfor, er lederen på Mølla glødende opptatt av arbeidsmiljøet.

 Potensialet ligger i de mjuke sidene. Hvis vi øker tilstedeværelsen og arbeidsgleden, kan vi klare hva som helst, sier Solbakken entusiastisk.

 Godt arbeidsmiljø er helt grunnleggende. Men det er ikke enkelt. Det er veldig lett å rive ned et godt arbeidsmiljø hvis vi bare bryr oss om resultater. Når vi er under press, prøver jeg derfor å skåne bedriften så godt jeg kan.

Involverer operatørene

Mølla jobber mye med forenkling og forbedring. De følger Lean-prinsippene, også kjent som kontinuerlig forbedring. Når det oppstår problemer, setter de sammen et tverrfaglig forbedringsteam. Operatørene spiller en sentral rolle i teamet. Lederne ved Mølla tror dette bidrar til å styrke arbeidsmiljøet.

 Det er operatørene som kjører løpet, ikke eksterne konsulenter. Operatørene blir hørt, får muligheten til påvirke, og ser at ting blir gjort. Dette fører til eierskap og engasjement, forteller Solbakken.

Jobbe med menneskene

Solbakken er opptatt av å jobbe med menneskene. Han forteller at bedriften har et verdigrunnlag som de jobber aktivt med. Hver avdeling har definert hva verdiene betyr for dem.

 Det skjer noe med de avdelingene som jobber godt med de ansatte. Vi trenger mellomledere som ser og tar seg av menneskene, forklarer Solbakken.

Samtidig er han veldig tydelig på at arbeidsmiljø er et felles ansvar. Alle må føle seg forplikta til å bidra.

 Vi pleier å si at her er det frivillig å jobbe. Men jobber du her, må du bidra til et godt miljø. Er folk negative eller positive? Det spiller en kjempestor rolle, sier Solbakken.


Les om IA-arbeidet ved Mølla i menyen til høyre