Den beste måten å rekruttere på
Byggmakker Gipling AS tar stadig inn personer på arbeidspraksis via NAV. Mange får fast jobb. Nå har bedriften fått en utmerkelse for innsatsen.
Byggevarekonsernet Gipling AS er en del av Byggmakker-kjeden og har avdelinger over hele Nord-Trøndelag. Bedriften har i lang tid gitt muligheten til personer som trenger ekstra støtte for å komme i jobb. Idébanken tok turen til hovedkontoret på Steinkjer for å høre om hvordan de tenker.
Arbeidspraksis som rekruttering
Arbeidspraksis i ordinær virksomhet er et tiltak NAV bruker for å hjelpe personer til å komme i arbeid eller utdanning. Gipling AS har lenge stilt praksisplasser til rådighet. Bedriften utmerker seg dessuten ved at de bevisst bruker denne muligheten til å prøve ut og rekruttere nye medarbeidere. Flere har fått fast jobb.
– Dette er egentlig den beste måten å rekruttere på for oss. Det er sjelden vi annonserer etter folk. Gjennom tett oppfølging får vi ansatte som trives og vil gjøre en innsats, sier daglig leder Gunnar Severeide.
Oppfølging er nøkkelen
Ifølge personalleder Ragnar Nikolaisen er det nettopp tett oppfølging som må til hvis praksisplass skal bli til fast ansettelse.
– Oppfølgingen må være tett helt fra starten. Det er lurt å ta inn kun én person av gangen. Ha en fadder som står for oppfølgingen, råder han.
Daglig leder Severeide understreker samtidig at bedriften stiller krav og er tydelig på sine forventninger.
– Vår bedrift er et integrert system der alle er avhengige av hverandre. Hvis én person ikke gjør jobben sin går det ut over noen andre. Slik kan vi ikke ha det, og det er vi tydelige på.
NAV som partner
Personalleder Nikolaisen peker også på hvor viktig samarbeidet med NAV er. Bedriften har faste kontaktpersoner ved flere NAV-kontor i fylket. Per Ola Govasmark fra NAV Steinkjer forteller om et godt samarbeid med Gipling AS.
– Bedriften er veldig enkel å forholde seg til. Hvis utprøvingen går bra og kandidaten klarer jobben, da blir det fast jobb i etterkant. En brokete bakgrunn har ingenting å si.
Prisverdig bedriftskultur
Viljen til å inkludere er med andre ord stor i Gipling AS. Hvor kommer denne viljen fra? Et mulig svar finner vi i begrunnelsen til juryen som i juni 2012 ga Stiklestadprisen til Gipling AS. Prisen deles ut til årets IA-virksomhet i Nord-Trøndelag.
Juryen skriver blant annet at Gipling AS "…har en velutviklet omsorgskultur som gjør at de ønsker å hjelpe."
Les om den inkluderende bedriftskulturen ved å følge lenken i menyen til høyre
-
Personalleder Ragnar Nikolaisen (t.v.) og daglig leder Gunnar Severeide.
Råd fra fadderne hos Gipling AS
Personalleder Nikolaisen trekker spesielt fram to dyktige faddere som ikke gir seg selv når det butter imot. Her gir de oss noen råd:
- Inkluder nyansatte i "gjengen" fra første dag.
- Gjør de kjent med rutiner og vareplassering.
- Følg opp og spør hvordan vedkommende liker seg i arbeidssituasjonen.
- Få tilbakemelding fra den ansatte hvis ting ikke fungerer.
- Korriger underveis.
- Gi ansvar tidlig i prosessen.
- Gi konstruktiv ris og ros.