Hopp til innhold
Søkeord
Hold Ctrl-tasten nede (Cmd-tasten på Mac).
Trykk på + for å forstørre eller - for å forminske.

På Nøtterøy fant ledere og ansatte en smart måte å øke kompetansen på. Jobb-bytte ga både fagbrev og bedre kvalitet på tjenestene.

På ett og et halvt år har sju medarbeidere ved Vestskogen barnehage og Nøtterøy RMU (Ressurssenter for mennesker med utviklingsmuligheter) byttet jobb. Målet var å heve kompetansen til de ansatte. Undervisning på kveldstid og praksisperiode i nabovirksomheten ga fagbrev i hånden og ny arbeidssituasjon.  

 Deltakerne har fått mer selvtillit i jobben og utdanningen har gjort dem tryggere på arbeidsmarkedet, sier Ellen Bråtømyr, leder ved Vestskogen barnehage.

Engasjerte ledere gikk foran

Det var Bråtømyr og Tone Evensen, leder ved RMU, som fikk ideen om jobb-bytte. Kommunen hadde bestemt at de ikke kunne tilby lærlingeplasser. Dette syntes de to engasjerte lederne var for ille.

 Vi bestemte oss for å gjøre noe med det, sier Bråtømyr.

 Vi er nødt til å forvalte og foredle ressursene våre. Flere midler får vi ikke. Det gjelder å strekke hundrelappene lengst mulig. Og det er vi blitt utrolig flinke til! Jobb-bytte koster egentlig lite, utenom litt papirarbeid. Men se hva vi får tilbake! sier Evensen entusiastisk.

Utdanning er avgjørende

På de to arbeidsplassene er det mange ufaglærte assistenter, og de er kvinner. Mange er i førti- og femtiårsalderen. Klarer de ikke jobben, kan de komme i en vanskelig situasjon. Fagarbeiderutdanning og bredere praksis gir dem bedre muligheter både i jobben og på arbeidsmarkedet.

Bråtømyr forteller at noen deltakere risikerte uføretrygd. De hadde prøvd ut alt av tilrettelegging på egen arbeidsplass, uten å lykkes. Praksisperioden på ny arbeidsplass ga dem nye muligheter og ny fast jobb.

 Folk vet så lite om de som jobber i barnehage. Dette er voksne damer og de er utrolig flinke. Jeg har fått nye, helt supre medarbeidere som passer perfekt inn, sier Tone Evensen.

Grei oppskrift

Suksessoppskriften på jobb-bytte er enkel. Først og fremst bør lederne ha noen felles verdier; en felles faglig, etisk og menneskelig plattform. Og de må ha en arena å treffes på:

 Vi er enige om hvordan ting burde være. Og det er at alle som kan og vil jobbe, bør få en mulighet. Det er et godt utgangspunkt, sier Bråtømyr.

 Og så har vi felles sjef! Evensen smetter inn og forklarer:

 Felles sjef betyr at vi tilhører samme seksjon og har en felles arena å treffes på. Det er i ledermøtene vi fikk ideen. For andre som vil utvikle noe tilsvarende kan dette være et bra sted å starte, sier hun.

At barnehagen og ressurssenteret både er passe like og passe ulike har vært en klar fordel.

 Vi er i samme bransje, men har noe forskjellige oppgaver og kompetansebehov. I ordningen med jobb-bytte utfyller vi hverandre. Begge tilbyr praksis og kompetanse som er interessant for de andre, påpeker Bråtømyr.

Fornøyde deltakere

Jorid Rørstad var den første som gjennomførte fagarbeiderutdanningen.

– Det ble en bratt læringskurve, og jeg har lært utrolig mye. Jeg begynte her i 1979 og har lenge tenkt på mer utdanning. Jeg er faktisk stolt nå, og så vet jeg at det er her jeg vil være, sier hun.

      
Nøtterøy kommune-7
Jorid Rørstad fra Vestskogen barnehage
        
        

Nina Christensen har lenge ønsket mer utdanning. Med familie og barn har det ikke vært mulig å få til før nå. 

– Detter er bare et supert opplegg! Jeg har lært masse og har blitt tryggere på meg selv i jobben. Jeg er bare blitt enda mer glad i arbeidsplassen min, sier hun.

      
Nøtterøy kommune-6
Nina Christensen fra Vestskogen barnehage

Dette er jobb-bytte

  • Deltakerne er medarbeidere som ønsker fagarbeiderutdanning eller ønsker å skifte arbeidsplass på grunn av egen helsesituasjon.
  • Deltakerne blir lønnet over vertens lønnsbudsjett. I praksisperioden betyr det at noen kan gå litt opp og andre litt ned i lønn.
  • Deltakere på fagarbeiderutdanningen må ha et teorikurs i tillegg til mer praksis. Kurset har de finansiert selv.
  • Perioden avsluttes med at fylkesopplæringsnemnda arrangerer praktisk og teoretisk eksamen på arbeidsplassen.
  • RMU (Ressurssenter for mennesker med utviklingsmuligheter) har i underkant av 100 ansatte. De tilbyr tjenester til barn og unge i Nøtterøy kommune og deres pårørende.
  • Vestskogen barnehage er en kommunal barnehage med ca 20 ansatte.