Bevissthet om kroppen som verktøy
– Vi har fokus på tjenesteyting hele tiden. På HERA-kurset (Helse-Ergonomi-Ressurs i arbeidslivet) er det fokus på kroppen som verktøy for å yte en god tjeneste. Det handler om å lære å bruke kroppen riktig for å forebygge slitasje og sykdom, sier Anne-Lise Eriksen, styrer i Leie barnehage i Fredrikstad.
For å heve kompetansen om kroppen som arbeidsverktøy har Fredrikstad kommune siden 2004 arrangert HERA-kurs for alle barnehageansatte. Kurset består av seks timer teori og ti timer praksis med temaer som ergonomi, anatomi og fysiologi, biomekanikk, lover og forskrifter om blant annet tilrettelegging, hjelpemidler og bruk av dem. Link til mer informasjon om HERA-kurset finner du i høyre kolonne.
I løpet av de siste tre årene har nesten alle ved Leie barnehage deltatt på HERA-kurset. Det har ført til større bevissthet om hvordan folk bruker kroppen. Selv om flere hadde kunnskap om ergonomi og hvordan bevegelsesapparatet fungerer fra før, var det en ny opplevelse å bruke kunnskapen konkret på egen kroppsbruk i dagligdagse situasjoner.
Trenger opplæring og vedlikehold
– Skal du kjøre truck på et lager, må du ha opplæring og sertifikat og trucken må jevnlig vedlikeholdes. I barnehagene bruker de ansatte kroppen et helt liv, ofte uten å ha et bevisst forhold til hva som er riktig kroppsbruk og uten regelmessig vedlikehold. Det er dette paradokset HERA-kurset gjør noe med, sier Lena Myhrberg, fysioterapeut i HMS-avdelingen og kursleder. I tillegg til seks timer grunnleggende teori, får deltakerne til sammen ti timer med praktisk trening i forskjellige arbeidsstillinger.
– Å få trene over tid med mange gjentakelser er en stor fordel. Det er en prosess å lære å arbeide inn nye bevegelsesmønstre, og ikke minst kjenne på sine egne grenser. Det handler også om å få kunnskap nok til å finne alternative løsninger, sier Myhrberg.
Mer bruk av hjelpemidler
Bevisstgjøringen på kroppsbruk har også resultert i at barnehagen har kjøpt inn hev- og senkbare stellebord og flere hjelpemidler til påkledning. Eriksen har ikke glemt arbeidsplassene til kontorpersonalet. Alle har fått regulerbare skrivebord og ergonomisk utformede kontorstoler, kalt monsterstolene.
– For meg er hjelpemidlene gull verdt, sier Mona Sannes, som er assistent og verneombud. Hun fikk prolaps i ryggen i fjor, og var i en lang periode ikke i stand til å løfte.
– Jeg gikk på aktiv sykmelding, for det var jo mye annet jeg kunne bidra med i barnehagen. Sittende i en monsterstol tegnet jeg sammen med barna og gjorde ting på kjøkkenet. Med en påkledningsstol slapp jeg å løfte når barna måtte ha hjelp til å få på seg tøyet, forteller Sannes.
Tar ansvar for egen helse
Flertallet av de ansatte ved Leie barnehage er over 50 år og flere er over 60. Mange har jobbet i barnehage nesten hele sitt yrkesaktive liv. Barnehagen har mange godt voksne som er veldig spreke, men som Myhrberg påpeker, biologien er nå engang sånn at kroppen ikke er laget til å håndtere barn etter femti år, så det er viktig å forebygge slitasjeskader.
– Vi er blitt mer observante og passer på hverandre. Ser vi noen som for eksempel løfter feil, minner vi hverandre på det vi har lært, sier Eriksen. – Det dreier jo også om å ta ansvar for egen helse. Jeg understreker at de ansatte må si ifra til meg om det som ikke fungerer og om de trenger tilrettelegging. Det hjelper ikke å si ifra til en kollega. Kom til meg, sammen kan vi løse problemet, sier hun.
HERA-kurset har helt klart satt i gang tankeprosesser hos de ansatte. Eriksen merker det i medarbeidersamtalene hvor ansatte kommer med innspill og forslag til forbedringer.
-
Anne-Lise Eriksen, styrer i Leie barnehage, var med i pilotprosjektet som førte til det permanente opplegget som HMS-avdelingen i Fredrikstad kommune praktiserer.
-
– Gjennom HERA-kurset får de ansatte i barnehagene kompetanse om ergonomisk tilrettelegging og større bevissthet på hvordan de bruker kroppen, sier Lena Myhrberg, fysioterapeut i HMS-avdelingen i Fredrikstad kommune og kursleder for HERA.