Hopp til innhold
Søkeord
Hold Ctrl-tasten nede (Cmd-tasten på Mac).
Trykk på + for å forstørre eller - for å forminske.

Et barnehageprosjekt i Trondheim kommune forener et pedagogisk opplegg for barn med HMS-tiltak for ansatte.

Barnehageansatte ved småbarnsavdelinger løfter rundt 1,5 tonn pr dag pr ansatt! Det har Arbeidsmiljøenheten i Trondheim kommune regnet ut.
–Det er ikke sunt å løfte så mye, sier Liv Randi Nervik ved Arbeidsmiljøenheten.

Selvstendighet sparer tid

Nervik er leder i et barnehageprosjekt som forener et pedagogisk opplegg for barn med HMS-tiltak (helse, miljø og sikkerhet) for ansatte. I prosjektet ”La mæ få klar det sjøl!” lærer ansatte hvordan de kan gjøre barna selvhjulpne, spesielt der aktivitetene kan være ergonomisk belastende.

–Mange mener de sparer tid ved å hjelpe barna med for eksempel av- og påkledning. Men dette er egentlig en kortvarig gevinst. Ved å investere noe tid slik at barna lærer å klare seg selv, vil de ansatte få tid tilbake i etterkant. Men det ligger i ryggmargen hos voksne å hjelpe barna med det meste, så det må en ganske stor innsats til for å avlære dette, sier Nervik

Verneutstyr, ikke hjelpemidler

For å legge til rette for at barna blir selvhjulpne, er det nødvendig med riktig utstyr, som for eksempel en liten trapp opp på stellebenken.

–Barnehager har hatt alt for liten oppmerksomhet på ergonomi. Godt utstyr bør være like selvfølgelig her som i industrien, sier Robert Tangvold ved Arbeidsmiljøenheten. –Utstyret bør ikke kalles hjelpemidler, slik mange gjør. Hjelpemidler er noe man har i private hjem. Dette er verneutstyr som skal hindre skader og uheldige belastninger på de ansatte. Det er viktig at barnehagene tenker profesjonelt rundt disse forholdene.

Styrker HMS-arbeidet

–At forebyggende helsearbeid og pedagogikk blir to sider av samme sak gjør det mye enklere å lykkes i HMS-arbeidet, rett og slett fordi tiltaket blir faglig utfordrende og interessant for de barnehageansatte, sier Nervik. Slik får vi både mer selvstendige barn og færre muskel- og skjelettplager; en mer helsefremmende arbeidsplass. 

Mer om pedagogikk og ergonomi finner du til høyre på denne siden.