Aktiv fysioterapeut
Hos Norema på Jevnaker er fysioterapeuten med på laget. Én dag i måneden vandrer Lena Rokstad rundt på Norema, snakker med folk, stiller åpne spørsmål og lytter når ansatte snakker om plagene sine.
Lena Rokstad, fysioterapeut fra bedriftshelsetjenesten på Hønefoss, bruker hele det faglige spekteret i arbeidet på Norema, men sjelden behandling. I det forebyggende arbeidet ser hun på belastningene og kommer med forslag til hvordan arbeidsplassen kan bli bedre tilrettelagt for den enkelte. Hun gir også tips til de ansatte om teknikker for å unngå plager i muskel og skjelett.
Aktivitet og atter aktivitet
Rokstad følger opp etter sykmelding og dersom det er aktuelt, lager hun eget treningsopplegg ut fra de plagene vedkommende har. Trimrommet er mye brukt. Det er også et rolig sted hvor fysioterapeuten kan smette inn noen ord som går på livsstil og hvordan folk kan ta vare på egen helse. Det hender folk er usikre på om det er farlig å arbeide med vondt i ryggen eller skuldrene, men det er det som regel ikke.
– Oftest blir man ikke verre av å være på jobben, snarere tvert imot. Å være i aktivitet og arbeid kan gjøre folk friske. Å mestre jobben og ha sin egen inntekt er godt for psyken. For de fleste er jobben en viktig arena, det handler om sosialt nettverk og livskvalitet, mener Rokstad.
Uformelle og rett på sak
Det er ikke uvanlig at folk åpner opp for det de opplever som vanskelig på jobben.
– Da oppfordrer jeg folk til å snakke med lederen sin, og jeg tilbyr meg å være med. Og vi venter ikke til neste gang jeg kommer. Vi tar det på sparket. Det gjelder alt jeg gjør her, det er kort vei til ledelsen og vi er uformelle. Sammen følger vi opp den det gjelder, om det så er helt hjem, sier hun.
-
- Med en snittalder på rundt 50 og gjennomsnittlig ansienniet på 20 år, er slitasjeskader i muskler og skjellet ikke til å unngå. Derfor er det stort fokus på både forebyggende arbeid, tilrettelegging og omplassering, sier Lena Rokstad, fysioterapeut fra bedriftshelsetjenesten på Hønefoss.