96,81 prosent nærvær
På Nexans Karmøy snakker man om nærvær og ikke sykefravær. Det er tilstedetiden som måles, og den er nesten 100 prosent. – 96,81 er et stort tall, sier fabrikksjefen og vil ha med desimalene.
Fabrikksjef John Harald Log er vant til å regne på hundredelene. På Nexans produserer man aluminiumskabler bokstavelig talt på løpende bånd og enkelte tråder måles helt ned til femtedelen av et hårstrå. Nøyaktighet er ikke bare en dyd, den er helt nødvendig. Ikke fullt så nødvendig når det gjelder nærvær medgir Log. – Men store tall er det morsomt å skilte med, og morsomt skal det være på jobben, synes Log.
Tenk positivt!
– Å fokusere på fravær er negativt. Jeg vil ha fram det positive. Vi legger vekt på at folk skal trives og at det skal være minst mulig å irritere seg over. En person som trives konsentrerer seg om jobben som skal gjøres, er nøyaktig og kvaliteten og produktiviteten blir høyere, mener Log.
Rundt bordet sitter i tillegg til Log, Sylvia Paulsen, produksjonssjef, Tore Hjortland, teknisk sjef, og Sven Ingvald Øygarden, hovedverneombud. De har en lett og uformell tone og forteller at det gjennomsyrer hele miljøet.
– Vi er bare 39 ansatte, vi kjenner hverandre og er interessert i hverandres liv. Når vi åpner velferdskassa for å dra på tur, inviterer vi alle – med familie. Skal utstyr og nye maskiner kjøpes inn, tar vi operatørene med på råd. Operatørene sitter inne med verdifull kunnskap om funksjon og behov som er avgjørende for valgene vi skal ta, og medvirkning i prosessene gjør noe med eierskapet og lojaliteten til Nexans, sier Log.
Fokus på arbeidsmiljø
Produksjonen av kabler er ganske ensidig, det er en jevn støy fra fem lange maskinbaner og folk går og står mye på betonggulv. For å få variasjon i arbeidet, er det fast jobbrotasjon én gang i året. Når operatørene er kjent med bruken ved alle produksjonsenhetene, er det mulig å rotere ellers i året også. De fleste går i fireskift ordning, men i perioder med dårlig helse eller andre tunge livssituasjoner kan man søke om å gå bare dag og kveld. For å forebygge muskel- og skjelettplager får operatørene tilbud om fotsoneterapi og bruke massasjestolen på pauserommet. Alle som vil får tilpasset fotsenger for å ta vare på føtter og knær. Verneombudet leder en HMS-gruppe som blant annet jobber med støymåling.
– Vi er opptatte av å legge til rette for at folk skal kunne holde det gående på jobben, for eksempel kan verktøy tilrettelegges og det går an å bli satt på en maskin som er mindre komplisert å kjøre, sier Øygarden. Han har fartstid på Nexans fra 1981.
Vær OBS på sikkerheten
Så langt i år har bedriften hatt to skader som har resultert i fravær. Målet er null skader innen 2015. En sikkerhetskampanje er på gang i selskapet med informasjon og opplæring. Det handler om å bevisstgjøre de ansatte på potensielle farer, hvordan skader kan forebygges og ikke minst få alle til å registrere uønskede hendelser. For tiden kurses ledere, verneombud og tillitsvalgte i HMS-arbeid.
– Vi prøver å innføre ”kompissamtalen”, at det er legitimt å si ifra til hverandre om farlig eller risikabel atferd. Femsekunder regelen snakker vi også om: Stopp opp, tenk i fem sekunder på hva som kan være konsekvensen av det du gjør nå, forteller Log.
Fersk IA-virksomhet
Nexans Karmøy ble med i IA-familien i mars i år. Tanken på å bli det har ligget der i flere år og IA-ånden har ifølge sjefene preget arbeidet.
– Nå var det på tide å få tak i godene ved å være IA-bedrift også. Særlig har vi fått hjelp av NAV Arbeidslivssenter i Rogaland til tettere oppfølging av sykmeldte, tolking av legemeldinger og rutiner for kontakt og tilstedeværelse selv om folk er syke. Den største forskjellen fra tidligere er nok at folk som er moderat syke, ofte kommer og prøver seg på jobben. Vi har noe vi kaller Jobbglass, et glass med lapper over uløste arbeidsoppgaver som ikke er så krevende, sier Tore Hjortland. Fabrikksjefen er kjapp med å presisere:
– Vi drar ikke hjem og henter syke folk, det er lov og kan være klokt å holde senga. Nei, så opptatte er vi ikke av store tall!
-
Humor og trivsel er godt for helsa og øker produktiviteten. Det er (fra v.) John Harald Log, fabrikksjef, Sven Ingvald Øygarden, hovedverneombud, Tore Hjortland, teknisk sjef, og Sylvia Paulsen, produksjonssjef, enige om.