Hopp til innhold
Søkeord
Hold Ctrl-tasten nede (Cmd-tasten på Mac).
Trykk på + for å forstørre eller - for å forminske.

IA-bedriften Jølstad begravelsesbyrå AS ble kåret til årets sprekeste mellomstore bedrift i 2011 av Norges Bedriftsidrettsforbund og Dagens Næringsliv. Les om hvordan bedriften gikk strategisk til verks for å bedre helsen til de ansatte.

– Vi var selv overbevist om at det var en bedrift med mange deltakere og gode resultater på Birken som skulle vinne! Men vi er glade for at vår brede satsing på kollektiv helsegevinst ble avgjørende, forteller personalsjef Marit Gaupås.

Økt trivsel og bedre kundeopplevelse

Det hele startet med at Jølstad ønsket et bredere engasjement i bedriftsidrettslaget sitt, men endte med et stort prosjekt som har bidratt til å bedre helsen til de ansatte. Dette prosjektet har sammen med andre tiltak, blant annet tett oppfølging av sykemeldte, vært med på å senke sykefraværet fra 9% i 2010 til 6% i 2011. Samholdet og trivselen blant de ansatte har også blitt bedre, noe som igjen gir en bedre kundeopplevelse i følge bedriften selv. Prosjektet heter Jølstad 30min, da en av målsetningene er at alle ansatte skal bevege seg minst de anbefalte daglige 30 minuttene.

Grundig kartlegging

Jølstad startet prosjektet med en grundig kartlegging av de ansattes helse og kunnskap om sunn livsstil. Deltakelse i kartleggingen og prosjektet var et frivillig tilbud, men ble positivt mottatt av de ansatte med tett opp mot 80 prosent oppslutning.

– Kartleggingen var viktig for å måle de ansattes motivasjon og aktivitetsønsker, men også som utgangspunkt for å måle ståsted og eventuell utvikling, sier Gaupås.

Samarbeid med bedriftshelsetjenesten

Utover spørreundersøkelser og fellesmøter involverte Jølstad bedriftshelsetjenesten i Jølstad 30min. Dette arbeidet har resultert i et nytt internt helseskjema som forenkler tolkingen av medisinske resultater, både for den ansatte og personalsjef på de utvalgte målingene hvor sistnevnte har innsyn. Svar på undersøkelser og prøver er ført opp på et skjema med fargekodene grønt, gult og rødt, som betyr; bra, obs og fare. Dette gjør det mye enklere for alle å tolke resultatene, forteller Gaupås. Helseskjemaet ligger vedlagt i menyen på høyre side.

Ildsjeler

– En av suksessfaktorene i prosjektet er 11 frivillige ildsjeler blant de ansatte som har motivert og organisert fellesaktiviteter. Ildsjelene har fått ekstra opplæring i coaching og trening, eller aktiviteter som vi bevisst har valgt å kalle det, sier Gaupås. Og understreker at de etterstreber å ikke være formanende og moraliserende i tilnærmingen.

Kick-off og kampanjeside

Etter kartleggingen ble alle invitert til kick-off. Dette var også et livstilsseminar med hovedfokus på hvor lite som skal til for å bedre helsen, men at det krever et aktivt valg av den enkelte.

– Jølstad kan bare tilrettelegge og motivere, resten er opp til den ansatte. For at prosjektet ikke skal bli en administrativ fartsdump er vi avhengige av at de ansatte blir relativt selvgående, sier Gaupås.

– Som en motivasjonsfaktor har vi opprettet en intern kampanjeside på nett med blant annet en uformell og morsom konkurranse. Hvert begravelsesbyrå representerer et lag og konkurrerer mot hverandre. Det er ukentlige premier både til lag og individer, kan leder for bedriftsidrettslaget Rune Hyldmo fortelle.

Nye vaner

Nå er de ansatte mer aktive enn tidligere, både sammen og hver for seg. Og de er aktive innen alle tenkelige aktiviteter, alt etter hva de ansatte selv foretrekker og hva årstiden tillater. I tilegg til at mange ansatte har endret livsstil, har Jølstad også endret generell praksis på flere områder. Blant annet er usunn møtemat erstattet med frukt og grønnsaker, og på samlinger legges det alltid inn tid til fellesaktiviteter.

– Det som startet som en kampanje har nå blitt en tilstand. Det skal ikke stikkes under en stol at vi også hadde skeptikere i utgangspunktet, men det som er morsomt er at flere av disse er av de ivrigste i dag, sier Gaupås.

  • Jølstad begravelsesbyrå har 100 ansatte og består av 27 kontorer mellom Kristiansand og Hammerfest
  • Har satset på aktivitet og tilrettelegging for en sunnere livsstil for sine ansatte.
  • Ble kåret til årets sprekeste mellomstore bedrift i 2011 av Norges bedriftsidrettsforbund og Dagens Næringsliv.
  • Jølstad har også benyttet tjenester fra firmaet Fit to perform som besitter kompetanse innen livsstil, trening og restitusjon. Fit to perform har vært prosessveileder og bidratt med faglig støtte.