Hopp til innhold
Søkeord
Hold Ctrl-tasten nede (Cmd-tasten på Mac).
Trykk på + for å forstørre eller - for å forminske.

Dersom du tør å investere i arbeidsmiljøet er det penger å hente. Det viser en ny EU-undersøkelse. Små og mellomstore bedrifter kan gjøre god butikk på å satse på arbeidsmiljø, men må være innstilt på å vente mellom ett og fem år på å få igjen pengene.

Forskere fra flere EU-land har undersøkt sammenhengen mellom investeringer i arbeidsmiljø og bedrifters økonomi. De har sett på alle direkte og indirekte kostnader og fortjenester på ulike tiltak for å bedre arbeidsmiljøet i flere bedrifter. Så regnet forskerne ut  hvor lang tid det tok før investeringene hadde betalt for seg. Resultatene er publisert i en rapport som er utgitt av Det europeiske arbeidsmiljøorganet EU-OSHA.

Slik tjener man på arbeidsmiljø

I mange tilfeller hadde investeringene betalt seg selv innen et år.  Andre bedrifter måtte vente tre til fem år før innvesteringen gikk i null. Det viser seg at begrensede investeringer betaler seg raskest. Er problemstillingen og løsningen kompleks og investeringen betraktelig forlenges tilbakebetalingstiden.

Investeringen betaler seg på flere måter. Det kan dreie seg om lavere omkostninger, for eksempel ved sykefravær, ulykker, mindre penger til forsikringspremier og færre bøter. Forskningen viser dessuten at tiltakene til syvende og sist økte produktiviteten. Det igjen ga mer penger i kassa.

Her er det raske penger

Forskerne så også på hvor de raske pengene ligger. Hvis man kun ser en arbeidsmiljø-investering i en økonomisk vinkel så anbefaler de investeringer som kan brukes bredt i virksomheten. For eksempel en truck eller andre maskiner som kan brukes flere steder, fremfor å bruke krefter og penger på utvikling av spesialfunksjoner eller redskaper.

Det lønner seg også å holde orden og å være klar på logistikken på arbeidsplassen. Forbedringer på kommunikasjon og det mentale klimaet gir raske resultater. Det gjør også å få medarbeiderne til å føle ansvar for egen sikkerhet og det å stille krav til ergonomiske løsninger når det skal planlegges eller kjøpes inn.

Profitten er ikke avgjørende

Investeringer i arbeidsmiljø er altså lønnsomt. Allikevel understreket alle virksomhetene i undersøkelsen at det ikke var pengene som var utgangspunktet for å sette i gang tiltak. De nevnte medarbeidernes trivsel, lovkrav eller bedre omdømme som grunner til at de ønsket å investere i arbeidsmiljøet. Forskerne peker allikevel på at alle virksomhetene hadde en mer eller mindre detaljert oppfatning av hva investeringen ville føre til. Også på den økonomiske siden.