Hopp til innhold
Søkeord
Hold Ctrl-tasten nede (Cmd-tasten på Mac).
Trykk på + for å forstørre eller - for å forminske.

Mange kommuner sliter med høyt sykefravær. Men hva gjør de som lykkes? Idébanken gir deg her fire kommuner som har lykkes med å holde sykefraværet lavt.

 
INSPIRASJON

Idébanken møter stadig virksomheter som lykkes med å få et lavere sykefravær og et bedre arbeidsmiljø. Her finner du gode eksempler på kommuner som har lykkes.
 

LESJA KOMMUNE: 

Lesja_16-9

1: Se på Lesja!
En kommune med to prosent legemeldt sykefravær, er det virkelig mulig? Gjennom IA-arbeidet har Lesja oppnådd resultater som andre kommuner per i dag bare kan drømme om. 

> Les saken her!OS OG TOLGA KOMMUNE:

Os og Tolga

2: Tillit er medisin
I ett år har de ansatte i Os og Tolga kommuner kunnet være borte fra jobben i 16 dager før arbeidsgiver krever sjukmelding. Erfaringene er entydig positive. Nå blir omsorgstjenesten i Os kommune med på forsøket med 365 egenmeldingsdager. 

> Les saken her!
 


TANA KOMMUNE: 

Tana

3: Samhandling reduserer fråværet
Tana kommune i Finnmark har redusert sjukefråværet kraftig. Oppskrifta er tett samhandling om dei nye reglane for oppfølging av sjukefråvær. 

> Les saken her! 


HAMARØY KOMMUNE:

Hamarøy1

4: Slik senket samarbeid fraværet 
I Hamarøy kommune er sykefraværet rekordlavt. Et systematisk samarbeid over 11 år, med rådmannen og tillitsvalgte som pådrivere, har gitt nærvær i eventyrlandet

> Les saken her!

 

INNSIKT

Vil du lære mer om oppfølging av sykefravær?

 

Årsaker til sykefravær

1: Ulike perspektiver på sykefravær 
Sykefraværet i Norge er høyt sammenlignet med andre land. Ekspertene peker på forskjellige årsaker til sykefraværet og hva som skal til for å redusere det. Her er de viktigste perspektivene. 


Sykefraværsarbeid

2: Sykefravær krever tett oppfølging
IA-avtalen har gjort mange virksomheter gode på tilrettelegging og oppfølging av sykefravær. Kontakten med sykmeldte blir prioritert. Engasjerte ledere og godt samarbeid holder trykket oppe. Da kommer resultatene. 

Les mer

idebanken

Rådmann med fast grep om sykefraværet

Trykket og engasjementet fra rådmannen satte ekstra fart på sykefraværsarbeidet på Karmøy. Det trengs for at kommunen skal gi gode tjenester fremover. Her har andre kommuner noe å lære.

idebanken

Best på sykefravær gjennom ti år

I ti år har Evje og Hornnes kommune hatt landets laveste sykefravær i kommunal sektor. Rask oppfølging og lite konflikter kan være noe av grunnen.