Hopp til innhold
Søkeord
Hold Ctrl-tasten nede (Cmd-tasten på Mac).
Trykk på + for å forstørre eller - for å forminske.

Industrien har lykkes godt med å oppfylle avtalen om et inkluderende arbeidsliv. Hva har de gjort for å nå målene? Her er sju gode eksempler.

Idébanken møter stadig IA-virksomheter som lykkes med å få et lavere sykefravær og et bedre arbeidsmiljø. Her finner du gode eksempler på industribedrifter som har lykkes med IA-arbeidet.
 

Spenncon-3
SPENNCON: Fredagsmøter gir lavt sykefravær

I Sandnes ligger en fabrikk som lager betongelementer for byggebransjen. Her er det store maskiner i sving og sikkerhet står selvsagt i sentrum. Men det er ikke den eneste grunnen til at sykefraværet i Spenncon ligger på rundt to prosent og stadig synker.

> Les saken her

Tine Byrkjelo-26
TINE BYRKJELO: Tine går foran i sykefraværsarbeidet 

Hos Tine i Byrkjelo har sykefraværet vært lavt i flere år. Siste måling viste 2,7 prosent. Engasjement, høyt arbeidspress og gode relasjoner driver virksomheten stadig fremover. 

> Les saken her

Glava-3419_ny
GLAVA: Slik fikk Glava friskere medarbeidere

I 2001 var sykefraværet i Glava urovekkende høyt. Ledelsen tok grep og tegnet IA-avtale. Tallenes tale er klar: Sykefraværet har gått fra over ti prosent til under fire prosent. Fornøyde ansatte skryter av bedre kommunikasjon, tydeligere retningslinjer og et bedre arbeidsmiljø. 

> Les saken her
 

Kleven 16-9 -01
KLEVEN VERFT: Blåste liv i IA-avtalen etter sju år

Kleven verft skrev IA-avtale i 2003. Likt en del andre bedrifter opplevde de at avtalen ikke virket. Sju år senere bestemte bedriften seg for å satse seriøst på IA-arbeidet. Da kom resultatene.

> Les saken her

 
Rolls-Royce6
ROLLS ROYCE: Derfor er Rolls-Royce blitt en racer på lavt sykefravær

Et berømt merkevarenavn, gode produkter og et svært lavt sykefravær. De som jobber på Rolls-Royce i Ulsteinvik har mange grunner til å være stolte. Høy kvalitet krever orden og nøyaktighet. Det er midt i blinken for medarbeiderne her.

> Les hele saken
 

Marine-Harvest-Ryfisk
MARINE HARVEST RYFISK:  Meir pause, mindre fråvær 

Dei tilsette i produksjonen ved Marine Harvest Ryfisk har ei utypisk pauseordning: Tretti minuttars pause, tre gonger per skift. Produktiviteten har gått opp, og arbeidsgivaren trur ordninga førebygger fråvær.

> Les hele saken
 

Vigeland metall
VIGELAND METAL REFINERY AS OG AS VIGELANDS BRUG: Her skinner IA-avtalen

 Ved Vigelandsfossen skinner det av det meste; av aluminiumen, av laksen og av IA- og HMS-arbeidet.

> Les saken her

Les mer

idebanken

Friskmelder industrien

Mens IA-avtalen har hatt liten effekt i Kommune-Norge, har industrien redusert sykefraværet med 35 prosent de siste ti årene. Nå håper de resten av Norge vil lære av industrien.