Hopp til innhold
Søkeord
Hold Ctrl-tasten nede (Cmd-tasten på Mac).
Trykk på + for å forstørre eller - for å forminske.

En ny dansk studie viser at konsekvent bruk av hjelpemidler i helsesektoren kan minske faren for akutte ryggskader med 40 prosent.

Helsearbeidere som må flytte eller løfte pasienter flere ganger i løpet av en arbeidsdag har høy risiko for å få akutte ryggskader. Et dansk forskerteam ønsket å se på faren for ryggskader ved pasienthåndtering og virkningen av det å bruke hjelpemidler.

Pasientløft gir økt risiko

Forskerne ved det Nationale forskningscenter for arbejdsmiljø i Danmark undersøkte kvinnelige medarbeidere i helsesektoren. De ble delt inn etter hvor mange forflytninger de gjorde per dag, og det viste seg at det ikke skal mange løft eller forflytninger til før faren for ryggskader blir stor.

Studien viste at selv med kun en til to pasientforflytninger per dag, økte risikoen for å pådra seg et akutt ryggproblem med 66 prosent, sammenliknet med medarbeidere som utførte mindre enn en forflytning  om dagen.

Hjelpemidler kan redde ryggen

Selv om man som helsearbeider er utsatt for ryggskader, kan mye gjøres ved bruk av hjelpemidler. Den danske studien viser nemlig at konsekvent bruk av ulike hjelpemidler har en positiv effekt. De medarbeiderne som brukte forflytningshjelpemidler i hverdagen hadde opp til 40 prosent lavere risiko for å pådra seg ryggskader.