Hopp til innhold
Søkeord
Hold Ctrl-tasten nede (Cmd-tasten på Mac).
Trykk på + for å forstørre eller - for å forminske.

Omvendt brainstorming er en morsom og energigivende metode som kan bidra til å få øye på nye muligheter og styrke samarbeidsevnen.

Kjernen i metoden er å snu en situasjon eller en problemstilling på hodet og deretter finne ut av hva man skal gjøre for å unngå at situasjonen oppstår.


Fremgangsmåten er som følger:
 

  1. Gjennomfør en brainstorming på hva dere kan gjøre for å komme lengst mulig vekk fra ønsket situasjon. Spør for eksempel:

    Hvordan kan vi innrette oss slik at vi får minst mulig tillit til hverandre? Eller hva kan vi gjøre på arbeidsplassen hos oss for at vi skal vi skal oppleve at arbeidsoppgavene og utfordringene blir minst mulig rettferdig fordelt? Eller hvordan skal vi innrette oss for at vi skal oppleve at vi ikke har interesse for/vilje til å samarbeide om arbeidsoppgavene våre?

    Hils alle forslag velkommen og bygg videre på hverandres forslag og ideer.

  2. Forhold dere nå til utsagnene. Er det noen dere allerede praktiserer? Sett en stjerne ved disse utsagnene. Det er tilstrekkelig at bare en synes det er slik.
     
  3. Snakk om de utsagnene som er blitt markert: Hva kan dere gjøre i stedet?
     
  4. Avtal hva dere skal gjøre annerledes – i morgen og på lengre sikt. Bestem hvilke konkrete tiltak dere tenker å iverksette for å nå målet, individuelt eller i en liten gruppe. Skriv punktene ned på flipover og heng opp i fellesområdet. 
     
  5. Avtal dato for oppfølgingsmøte. 
     
  6. La gjerne medlemmene i gruppen skrive ned eksempelvis tre ting den enkelte skal bidra med frem til neste møte for å oppnå ønsket situasjon.  Ta en runde rundt bordet og la hver enkelt presentere minimum ett av sine punkter.
     
  7. Når dere opplever at dere er kommet i havn med ett av områdene kan dere gjerne starte ny prosess for neste område.