Hopp til innhold
Søkeord
Hold Ctrl-tasten nede (Cmd-tasten på Mac).
Trykk på + for å forstørre eller - for å forminske.

Normer om fravær har stor betydning for om man velger å komme på jobben eller bli hjemme. Som ledd i sykefraværsarbeidet kan det være fornuftig å snakke om normene - men det kan også være vanskelig. Her er det noen dilemmaer som kan brukes når man vil diskutere temaet på et møte.

Hvis man er ordentlig syk er det en enkel beslutning - man blir hjemme fra jobben. Men hva hvis man føler seg småsyk og utilpass? Hva hvis man kan risikere å smitte andre? Eller hvis man ikke regner med å kunne få fri til en viktig familiesammenkomst som man gjerne vil være med på? Eller at barna er syke og man har brukt opp dagene knyttet til barns sykdom.

Hvilke normer gjelder på arbeidsplassen hos oss? Og når er det rimelig å bli hjemme?

Gjennomføring

Lederen ønsker velkommen og  forteller om formålet med oppgaven.  Oppgaven egner seg for små grupper.  Er det en stor gruppe kan det være fornuftig å dele opp gruppen og ha en oppsummering av de forskjellige gruppenes diskusjoner i plenum før dere går videre på neste oppgave.

Hver enkelt fyller ut dilemmaene på arket, Bli hjemme eller gå på jobb ?. (Bytt eventuelt ut med dilemmaer som du synes passer for din enhet).

Når alle er ferdig med å fylle ut skjemaet diskuterer gruppen

  • Har vi de samme vurderingene
  • Hvorfor er de forskjellige
  • Kan arbeidsplassen gjøre noe for at du skal velge å komme på jobben i situasjoner hvor du velger fravær

Forestill deg at du skal besvare dilemmaene igjen. Dagen før har du hatt en kjempefin dag på jobben. Du har fått ros av lederen din og gi har hatt det veldig hyggelig sammen med kollegene dine. Vil det endre svarene dine?

Eller: Forestill deg at du har hatt en dårlig dag på jobben dagen før. Lederen din har skjelt deg ut.  Du føler at du ikke har hatt mulighet til å gjøre jobben på en ordentlig måte. Kollegaene dine er sure og avvisende. Endrer det svarene dine?

Får du noen ideer til hva dere kan gjøre for å få mindre sykefravær?