Hopp til innhold
Nettstedsøk
Hold Ctrl-tasten nede (Cmd-tasten på Mac).
Trykk på + for å forstørre eller - for å forminske.

På Lura bo- og aktivitetssenter rett utenfor Sandnes sentrum, har de sett hvilke positive resultater seniorpolitikken gir. Avdelingsleder Else Storhaug "truer" med å bli i jobben til hun blir 70 år.

Else Storhaug og hennes kollega Liv Lima, er henholdsvis 63 og 62 år. Med tanke på at de har jobb innen såkalt trøste- og bæreyrke, er de i en høy alder. Lima er plaget av smerter i hendene, og går for tiden på jobb av ren trass.
 
- Jeg trives veldig godt i jobben, med flotte kolleger og brukere. Vi har et utrolig bra arbeidsmiljø. Men helsa svikter, og jeg tror nok at jeg går av med pensjon ved nyttår, forteller Lima, og virker oppriktig lei over å måtte gi seg.
 
- Jeg håper imidlertid at jeg kan ta noen vakter innimellom for å holde kontakten og spe på pensjonen litt, legger hun til.
 
Til tross for smerter, tar hun fortsatt ekstravakter når det er behov. Hun er lojal overfor sine kolleger og brukerne, og mener man må ta i et tak når det kreves.
 
- Det er bra at politikerne endelig har innsett at vi seniorer har en verdi. At vi har en unik arbeidsmoral og kunnskap som må tas vare på, skyter Storhaug inn.
 
Avdelingslederen setter pris på de tiltakene arbeidsgiver har etablert, og har selv brukt tilskuddsmidler. Flere kolleger gikk sammen og arrangerte teambuilding med faglig og sosialt innhold. 
 
- Det viktigste er likevel signalet om at vår innsats blir sett og verdsatt, understreker hun.
 
Lima nikker enig. Hun benyttet tilskuddet til å ta seg ekstra ferie, noe som av helsemessige årsaker var godt.
 
- Jeg hadde behov for et lengre avbrekk, samlet opp fridagene og dro til Italia. Det var det som skulle til for å gi meg ekstra energi til nye tak i jobben, forteller hun.
 
Lima gruer seg til å skulle bli pensjonist på heltid. Til tross for at hun har barnebarn som vil ta mye av hennes tid, mener hun at savnet etter jobben og kollegene vil komme til å være stort.
 
- Det å arbeide gir så mye – både sosialt og faglig. For meg er det viktig å vite at jeg gjør en betydningsfull jobb, sier hun.
 
Hun får støtte av sin sjef.
 
- I arbeidslivet får vi hele tiden videreutviklet oss. Og når vi også får mulighetene, kan vi realisere begrepet "livslang læring". Det er ikke snakk om at vi går ut på dato. Seniorer gjør en kjempejobb, og besitter utrolig mye uunnværlig faglig kunnskap og livserfaring, mener Storhaug, som altså gjerne blir i jobben mange år til.
 
- Om helsa holder, og de ikke sparker meg ut, blir jeg i all fall til jeg blir 67 år, ler hun.