Hopp til innhold
Nettstedsøk
Hold Ctrl-tasten nede (Cmd-tasten på Mac).
Trykk på + for å forstørre eller - for å forminske.

– Vi har 20 deltakere med på dette programmet fordi vi ønsker et større grunnlag når vi skal rekruttere ledere fra egne rekker. Det handler ikke om å være snill mot ansatte med minoritetsbakgrunn eller synes synd på dem, sier Trond Bjørgan, konsernsjef i Kollektivtransport produksjon (KTP), tidligere Oslo Sporveier.

I KTP har 20 prosent av de ansatte minoritetsbakgrunn, mens bare åtte prosent har lederstillinger. Bjørgan mener at ledertalentene er jevnt fordelt blant alle de ansatte. Med så få ledere med minoritetsbakgrunn, er Bjørgan overbevist om at KTP går glipp av noen ledertalenter.

– Det er gull verdt å kunne rekruttere ledere fra egne rekker. Man kan alltid skaffe ledere på byen, og det kan være sunt med nye impulser utenfra – til en viss grad. Hvis man aldri rekrutterer fra egne rekker er det et tegn på at de ansatte ikke får muligheter til å utvikle seg. Da er det noe fundamentalt galt med bedriftskulturen. Jo flere aktuelle kandidater internt, jo bedre.

Mangler arbeidskraft

Konsernsjefen vil at KTP skal være en arbeidsplass som gir alle ansatte muligheter til å utvikle seg og komme videre i karrieren. Han mener det kan være kulturelle hindringer som gjør det vanskelig å finne ledertalenter blant de ansatte med minoritetsbakgrunn.

– Det handler nok både om nettverk og kunnskap om hvordan man blir lagt merke til. Jeg håper at lederutdanningen skal bøte på det.
Bjørgan forventer at deltakerne på programmet forteller andre hvor ålreit det er å jobbe i KTP. Han vil spre budskapet om at den som gjør en ordentlig jobb, får muligheter til å utvikle seg.

– Arbeidskraft er mangelvare hos oss, så vi trenger gode ambassadører som kan motivere flere til å søke jobb her.

Skal utvikles videre

Det var Heidi Omberg, administrasjonsdirektør i KTP, som kontaktet VOX som igjen videreformidlet kontakt med Ullevål universitetssykehus og Ringnes om initiativet til et lederrekrutteringsprogram for ansatte med minoritetsbakgrunn.

– Dette programmet skal ikke være en happening. Det skal evalueres og utvikles videre og viser det seg å være et vellykket prosjekt, bør Høgskolen i Oslo ha dette programmet fast på menyen, sier Omberg.

I selskapene i KTP var det til sammen 60-70 søkere av 500 ansatte med minoritetsbakgrunn. 20 deltakere ble valgt ut etter skriftlig søknad, intervju og uttalelser fra nærmeste leder. Tillitsvalgte i konsernet støtter programmet.

– Målet vårt er ikke å gjennomføre programmet, men å gjøre ansatte bedre i stand til å bli ledere. Programmet har fellessamlinger og bedriftsinterne samlinger, og alle får en personlig coach i det selskapet i konsernet som de jobber. På de interne samlingene får deltakerne blant annet innsikt i lederstrategier og lederfilosofien i eget selskap, og de skal få god oppfølging mellom samlingene.