Hopp til innhold
Nettstedsøk
Hold Ctrl-tasten nede (Cmd-tasten på Mac).
Trykk på + for å forstørre eller - for å forminske.

Asbjørn Sveen ble lam fra livet og ned i en motorsykkelulykke sist sommer. Allerede i november var han tilbake i jobben som fagarbeider i Widerøe. Oppskriften har i hovedsak bestått av to ingredienser: En porsjon tålmodighet og en håndfull nødvendige tilpasninger på arbeidsplassen.

Asbjørn Sveen sto opp om morgenen fredag 13. juni 2003, og dro som vanlig til jobben ved Widerøes propellverksted i Bodø. Bare få timer senere var det meste snudd på hodet. Sveen ble involvert i en alvorlig motorsykkelulykke, og legene slo raskt fast at han aldri ville kunne gå igjen. Midt i tragedien slapp Sveen heldigvis å bekymre seg særlig for hva fremtiden ville bringe rent yrkesmessig. Widerøe ga tidlig beskjed om at bedriften ville vente på ham.

- For oss var det positivt å få Asbjørn tilbake. Vi har lært han å kjenne, og får prøve å ta vare på de folka vi har, sier produksjonsleder Terje Mathisen om fagarbeideren som var i arbeid bare fire og en halv måned etter ulykken.

Sveen utfører i all hovedsak de samme oppgavene som før ulykken, men lammelsen i bena medfører noen begrensninger. Blant annet er det umulig for ham å arbeide på selve flykroppen.

- Vi måtte legge om rutinene litt, slik at andre medarbeidere står mer på flyet enn tidligere. Mye av tiden etter at Asbjørn begynte på jobb igjen har vi brukt til å finne ut hva slags arbeidsoppgaver han kan utføre. Det er viktig å finne flere arbeidsoppgaver, ellers vil det fort bli kjedelig hvis han må holde på med bare én ting, sier Mathisen.

Ting går seg til

Siden november har Sveen arbeidet på aktiv sykmelding og utprøving. Widerøe og Trygdeetatens arbeidslivssenter i Bodø arbeider med å finne en løsning på både stillingsprosent og økonomiske spørsmål knyttet til den reduserte funksjonsevnen fagarbeideren har.

- Arbeidslivssenteret har vært med på å finne løsninger og hjulpet meg tilbake i jobb. Bedriften har også taklet situasjonen veldig bra, og har blant annet investert i elektriske døråpnere og bordhøyder som er tilpasset meg, sier 36-åringen som ser lyst på fremtiden.

- Jeg har ikke hørt noe negativt fra noen, og ser ingen grunn til omskolering.

Terje Mathisen sier tilbakeføringen av Sveen ikke har ført til verken store kostnader eller mye merarbeid for avdelingen.

- Ting går seg til, man må bare ikke stresse. Alle tror tilbakeføring medfører store kostnader, noe som kan være med på å gjøre det vanskelig å føre personer som Asbjørn tilbake i sin gamle jobb. Men det trenger ikke å koste skjorta for bedriften, mener produksjonslederen.