Hopp til innhold
Søkeord
Hold Ctrl-tasten nede (Cmd-tasten på Mac).
Trykk på + for å forstørre eller - for å forminske.

I Sandnes ligger en fabrikk som lager betongelementer for byggebransjen. Her er det store maskiner i sving og sikkerhet står selvsagt i sentrum. Men det er ikke den eneste grunnen til at sykefraværet i Spenncon ligger på rundt to prosent og stadig synker.

I en romslig og lys hall henger en stor gul maskin og dingler fra en enda større kran. To menn sørger for at det gule beistet sakte men sikkert heises opp og flyttes til riktig side av en lang støpeform.

Spenncon-16
Enok Stangelands engasjement og omsorg bidrar til det lave sykefraværet på Spenncon
– Den maskinen veier noen kilo, ja, smiler Enok Stangeland og peker. Han er produksjonssjef på Spenncon sin avdeling her på Sandnes.

Han snakker om sikkerhetsrutiner og hvor viktig det er med HMS (helse, miljø og sikkerhet) i denne bransjen. Men når vi spør om det lave sykefraværet blir det raskt tydelig at Enoks engasjement for medarbeiderne har en stor del av æren for de gode nærværstallene.

­– Det handler om å ta seg tid til å se hver enkelt, sier han alvorlig.

Følger opp

Ledelsen på Sandnes sørger for at medarbeidere blir sett også når de er sykmeldt. Et av tiltakene hos Spenncon er å innkalle sykmeldte på møte hver fredag. Dette er et uformelt møte der målet er å holde kontakten mellom medarbeider og bedrift.

– Da snakker vi om hva som har skjedd her på huset den siste uken. Om leveranser, planer og andre ting som kan være greit å vite, forteller Hilde Sporaland.

Hun er sekretær i Spenncon og snakker varmt om fredagsmøtene mellom henne, den sykmeldte og Stangeland.

– Det viktigste er at vi holder kontakten, slik at sykmeldte medarbeidere ikke forsvinner for oss. Men møtene gir oss også en mulighet til å snakke om muligheter for tilrettelegging og veien videre i en litt mer avslappet setting, forklarer hun.

Enok nikker og legger til at fredagsmøtene er like nyttige for arbeidsgiver som for arbeidstaker.

– Når den sykmeldte først er her på huset, tar han eller hun gjerne turen opp i fabrikken også. Slik får de hilst på kollegaer og vedlikeholdt det gode samholdet som vi har her, smiler han.

Ble i jobb

Richard Vien ble for en stund siden sykmeldt etter en

Spenncon-15
Med tett oppfølging og god tilrettelegging kom Richard Vien tilbake i hundre prosent stilling.
skade. Med god og tett oppfølging er han nå tilbake hundre prosent. Som alle andre måtte Vien møte på kontoret hver fredag under sykefraværet.

– Det kunne virke litt masete til tider, men samtidig var det godt å vite hva som foregikk på jobben når jeg ikke var der. Også fikk jeg jo en god mulighet til å ta en kaffe med gode kollegaer, smiler han.

Og nettopp samholdet mellom kollegaer og støtten fra ledelsen trekker Vien frem som grunnene til at han fortsatt er ansatt i Spenncon.

– Det er klart at den gode støtten fra Enok har gjort sitt til at jeg er tilbake på jobb, forteller han, og fortsetter:

– Jeg har alltid hatt følelsen av at det har vært behov for meg. At jeg ble savnet når jeg ikke var her. Det er en god følelse som gir motivasjon til å komme tilbake, sier Vien ettertenksomt.

God tilrettelegging

– En må se sine ansatte og tørre å ta tak dersom noe ikke er som det skal, oppfordrer Stangeland.

Det å være på tilbudssiden gjør også noe med sykefraværet. I bedriften har de for eksempel flere arbeidere med familier i andre land. Da lønner det seg å tilpasse arbeidstider og skiftordninger slik at det blir mulig å ta langhelger oftere.

– Ved å legge til rette for folks individuelle behov viser vi våre medarbeidere at vi ser dem. Det er ikke alt som kan ordnes, men vi skal i hvert fall prøve, sier en engasjert fabrikksjef.

Spenncon-14
Hilde Sporaland mener det er viktig at man hele tiden kan lære seg nye ting og utvikle seg videre. Selv innenfor samme stilling.
Stangeland forteller også at de ansatte roterer på arbeidsoppgavene. Slik forebygger man skader, samtidig som medarbeiderne får innblikk i hverandres jobbhverdag. Tilrettelegging hos Spenncon handler også om å kunne få mer eller annen kompetanse i regi av jobben.

– Folk må få muligheten til å videreutvikle seg og lære noe nytt. Det er viktig at man kan vokse i den stillingen man har, forteller Hilde Sporaland.

Hos Spenncon setter de teorien ut i praksis. Ute i produksjonshallen møter vi Richard Vien som elegant manøvrerer en truck mellom maskiner og mennesker. Truckførerbeviset fikk han etter at han kom tilbake fra sykmelding.

– Det er fint å bli satset på. Da føler man seg både verdsatt og sett. Og det er vel det det hele handler om, smiler han og kjører videre.

Les mer

idebanken

Derfor er Rolls-Royce blitt en racer på lavt sykefravær

Et berømt merkevarenavn, gode produkter og et svært lavt sykefravær. De som jobber på Rolls-Royce i Ulsteinvik har mange grunner til å være stolte. Høy kvalitet krever orden og nøyaktighet. Det er midt i blinken for medarbeiderne her.

idebanken

Blåste liv i IA-avtalen etter sju år

Kleven verft skrev IA-avtale i 2003. Likt en del andre bedrifter opplevde de at avtalen ikke virket. Sju år senere bestemte bedriften seg for å satse seriøst på IA-arbeidet. Da kom resultatene.

idebanken

Installasjonsbedrift forebygger slitasjeskader

Matter som avlaster trykket på beina. Justerbare spesialstoler. Stylter når arbeidet krever det. Den store installasjonsbedriften YIT (nå Caverion) satser hardt på å forbedre arbeidsforholdene for sine ansatte. Slik forebygger de slitasjeskader. Se filmen under.