Hopp til innhold
Søkeord
Hold Ctrl-tasten nede (Cmd-tasten på Mac).
Trykk på + for å forstørre eller - for å forminske.

Butikksenteret Farmandstredet i Tønsberg har i samarbeid med NAV etablert tjue ekstra praksisplasser for ungdom. Men behovet for enda flere praksisplasser er stort hvis ungdomsledigheten skal ned. BR-Leker viser hvordan det kan gjøres.

Bare i Vestfold er det 1200 ungdommer som står uten jobb. Butikksjef Ida Øverlien i BR-leker ønsker å gjøre det hun kan for å støtte ungdommene.  

– Det er viktig at vi som ledere prøver å få de unge inn i arbeidslivet. Praksisplass i butikk kan være et springbrett for mange. Hvis ikke vi som ledere gjør noe skjer det ingenting, sier hun.

Alltid en i praksis

BR-7 16x9-2
Hvis ikke vi som ledere gjør noe skjer det ingenting, sier butikksjef Ida Øverlien
Øverlien har vært butikksjef i åtte år, to av dem i BR-Leker. I alle år har hun jevnlig tatt inn ungdommer som trenger praksisplass og jobberfaring.

– Jeg har noen hele tiden. Da er jeg stadig i en lære-bort- innstilling og behøver ikke å forberede meg på nytt hver gang.  Det går lettere når man er i flyt, sier hun.

 BR-Leker har sju ansatte, men bare Øverlien jobber full tid. Det er ikke nødvendig med mange års utdanning for å jobbe i butikken. Derfor egner den seg godt for de som står ved starten på karrieren i arbeidslivet.

– Vi er som regel veldig heldige. Hun på praksisplass hos oss nå er nitten år, positiv og utadvendt og er ivrig etter å lære. Hun har utviklet seg utrolig mye de månedene hun har vært hos oss. Er det rart jeg er fornøyd? sier en blid butikksjef.

Oversiktlig og godt opplegg

Øverlien forteller at hele senteret har vært involvert i prosjektet denne gang. NAV plukket ut tjue kandidater. De fikk tilbud om plass i ulike butikker. Som en del av opplegget fikk deltakerne et tre-dagers kurs i salg og sørvis.

Kurset tok opp faglige temaer som deltakeren kunne prøve ut i butikken etterpå, i kontakten med kundene. Det tror jeg var lærerikt og motiverende, forteller Øverlien.

Givende ordning

Fordelene med praksisplass går begge veier. Erfaring og gode referanser er uansett gull verdt for den som skal videre i arbeidslivet. Men også butikken har fordeler av ordningen.

– Når vi for eksempel skal ansette, har vi allerede gitt opplæring. God hjelp under praksisperioden er også positivt selv om vi bruker en del tid på dette, sier Øverlien.

Hun forteller at det å ha praksisplasselever er veldig bra for arbeidsmiljøet.

– Vi lærer å være åpne for forskjellige personer, personligheter og bakgrunner. Alle er velkommen hit. Det er viktig, sier hun.

Fakta - "Klart jeg vil jobbe" prosjektet

  • "Klart jeg vil jobbe" er et samarbeidsprosjekt mellom NAV, Virke, Handel og kontor og butikksenteret Farmandstredet.
  • Førti butikker sa seg villig til å ta imot kandidater på praksisplass
  • 17 av 20 ungdommer fullførte åtte ukers praksis og et kurs i salg og sørvis
  • Halvparten har fått tilbud om jobb eller ekstrajobb
  • Fire har forlenget praksisperioden, mens tre har funnet annen jobb.
  • Tilretteleggingsgaranti. Alle kandidatene fikk med seg en tilretteleggingsgaranti fra NAV. Den sikrer god oppfølging av alle involverte rundt praksisplassene.

Les mer

idebanken

Mester Grønn utvikler ungdommer

Hos Mester Grønn i Farmandstredet dufter det herlig grønt og masse blomster. Lederen Torhild Høyland plukker, ordner og setter sammen med sikker hånd. Her er alt i sin skjønneste orden. Det kan unge, på terskelen til arbeidslivet, lære mye av.