Hopp til innhold
Nettstedsøk
Hold Ctrl-tasten nede (Cmd-tasten på Mac).
Trykk på + for å forstørre eller - for å forminske.

Norske bedrifter ønsker seg langtidsfriske medarbeidere. Eva Ljungkvist lærer dem hvordan ønsket kan bli oppfylt. Nok en gang er hun invitert til Norge for å inspirere og hjelpe en virksomhet til å lykkes.

 Ja, jeg er mye i Norge, flere ganger i måneden, sier Eva med et stort smil. Hun er på vei til en inspirasjonsdag ved Sykehuset Telemark.

Metoden Langtidsfrisk er Evas hjertebarn. 

 Langtidsfrisk handler om å fremme, om å skape noe nytt, sier hun med tyngde.

–  Vi må lete etter mulighetene. Å tenke bare forebyggende gjør oss problemorienterte. Åtti prosent fremmende tiltak, femten prosent forebyggende og resten reparerende, er Evas oppskrift.

Kurs for å gjøre jobben selv

Langtidsfrisk er både en metode og et konsulentfirma som jobber litt annerledes. I stedet for vanlige konsulentoppdrag hos kundene, lærer Eva kundene å gjøre jobben selv. Nærmere ett hundre bedrifter har deltatt så langt. På kurset lærer deltakerne å lede langtidsfriske prosesser i egen virksomhet. Selve kurset tar fem dager. Det gjennomføres i to bolker med en mellomperiode. I den jobber deltakerne med tiltak og prosjekter i egen virksomhet.   

 I Norge er det mye fokus på sykefravær. I Langtidsfrisk har vi mer oppmerksomhet på sammenhengen mellom effektivitet, lønnsomhet og godt arbeidsmiljø. Når virksomhetene lykkes med dette, får medarbeiderne god helse og et lavt sykefravær, sier hun.

Ljungkvist forteller at IA-rådgivere fra NAV Arbeidslivssenter ofte deltar på kursene sammen med kundene sine. Deretter jobber de med utviklingstiltak i virksomhetene.

 Jeg synes dette er en utrolig god måte å samarbeide på som har gitt flotte resultater. Slik sikrer virksomhetene at de selv har kompetanse til å utvikle organisasjonen dit de vil.  Støtten fra arbeidslivssentret er svært verdifull, sier hun.  

Potensialet skal frem

Et kjernespørsmål i Langtidsfrisk er ”Hvordan skal det være når det er som best?”. I følge Ljungkvist handler dette om kulturendring.

 Å jobbe godt og effektivt er meningsfullt og det skaper engasjement. Men det kan ta tid fordi det tar tid å endre menneskenes holdninger og atferd, sier hun og utdyper:

–  Utfordringen er å få en fremmende tenkemåte og arbeidsmåte inn i kulturen. Det er derfor spesielt viktig at topplederne er med på opplæringen og at ildsjeler drar lasset i begynnelsen. 

Krever tålmodighet

Vi spør Ljungkvist hva hun synes om alle tilbudene på markedet som lover fremgang for organisasjonene.

 Mange ønsker quick-fix, raske løsninger. De får kanskje resultater en stund, men faller fort tilbake til det gamle. Jeg tror mange slenger seg på disse bølgene, fordi det beviser at de har gjort noe. Men har de ikke utholdenhet og tålmodighet vil de ikke lykkes. Å stadig hoppe på nye konsepter og metoder er ikke virkelig å ta ansvar. Tenk heller langsiktig og jobb skikkelig, sier hun.

Les om virksomhet som praktiserer metoden

Langtidsfrisk-metoden

  • Begrepet Langtidsfrisk ble skapt av Johnny Johnsson. Han var bedriftslege på Stora Enso Fors i Sverige. På begynnelsen av 1990-tallet gjennomførte han en studie av medarbeidere som holder seg friske over tid. Frem til da var det nesten ikke skrevet noe om friske mennesker og hva som kjennetegner situasjonen for medarbeidere med lite sykefravær.
  • Eva Ljungkvist er siviløkonom og sertifisert ICF-coach (International Coach Federation). Hun har jobbet med Langtidsfrisk siden 2003.
  • Langtidsfrisk er nært knyttet til Verdens helseorganisasjons begrep om helsefremmende arbeidsplasser.
  • Les mer på www.lagntidsfrisk.com