Hopp til innhold
Søkeord
Hold Ctrl-tasten nede (Cmd-tasten på Mac).
Trykk på + for å forstørre eller - for å forminske.

Ungdomsbedriftene vet det. Super stemning i en arbeidsgruppe skaper energi og kreativitet. Men krangler kan ødelegge mye. For å få mer av det positive har bedriftene skrevet IA-avtale. Det trengs hvis forretningsideene fra klasserommet skal bli suksesser.

I høst har ungdomsbedrifter over hele landet skrevet IA-avtale (avtale om et mer inkluderende arbeidsliv). For å lære mer om det som står med stor og små skrift, har noen av deltakerne vært samlet i Nordeas lokaler i Oslo. Dette er åtti personalsjefer fra ungdomsbedrifter i Akershus. De satser på at IA-avtalen, et godt arbeidsmiljø og en god idé skal gi dem suksess.

Bedre enn mange ordinære bedrifter

Mange ungdomsbedrifter tar IA-arbeidet på stort alvor og får anerkjennelse for det. Abdu Mokhtari er kursholder og til daglig rådgiver ved NAV Arbeidslivssenter. Han er imponert over hva mange av ungdomsbedriftene klarer å skape på den korte tiden de eksisterer. Ikke minst er han imponert over IA-arbeidet. 

 Ja, mange er gode, faktisk. De lager mål og handlingsplaner og følger samvittighetsfullt opp. Jeg skulle ønske at flere IA-bedrifter var like gode som disse ungdomsbedriftene, sier han.

Mye avhenger av personalsjefen

Som andre bedrifter har ungdomsbedriftene fordelt oppgaver på ulike roller som økonomisjefer, markedsføringssjefer og personalsjefer. Ungt entreprenørskap og Nav Arbeidslivssenter arrangerer fellesmøter og tilbyr opplæring for deltakerne. Denne gangen er det personalsjefene som møtes. De er opptatt av ressursene som ligger i et godt samarbeid, og at disse kan gjøre en stor forskjell.

Lite trivsel, lite penger

Budskapet er at det er vanskelig å tjene penger uten et lavt sykefravær og et godt arbeidsmiljø. Derfor bør diskusjoner og uenigheter i bedriftene ikke få lov å utvikle seg fritt. Det kan true bedriften innenfra. Personalsjefens oppgave er å unngå at dette skjer. I stedet skal hun eller han støtte opp om den gode stemningen og det store engasjementet. Smarte måter å tilrettelegge arbeidet på kan hindre sykefravær. Jo flere som er i jobb og jo flere som bidrar med det de er flinke til, jo bedre sjanse har bedriften. Og det vil vise seg på bunnlinja til våren.Gode eksempler

I en pause i personalsjefsmøtet traff Idébanken tre fra ungdomsbedrifter ved Mailand videregående skole i Lørenskog.

Kalosjer og slaps

Ingvild Isene er en av fire i Galosh UB. Forretningsideen er import og salg av trendy kalosjer. For å få kapital har bedriften solgt andeler til familie og venner. En markedsundersøkelse viser at det er stor interesse for produktet. Ingvild forteller at uenigheter og uoverensstemmelser kan oppstå i bedriften.

 Da er det min oppgave som personalsjef å være obs på det, sier hun.

Ingvild forteller at en kollega har problemer med helsa innimellom. Hun synes det ikke er vanskelig å bytte fra venninnerolle til personalsjefsrollen.

 Det klarer vi veldig greit. Det er viktig å tilrettelegge slik at alle kan bidra mest mulig, sier hun.

Sosiale eldre

Anders Sæther er en av sju i bedriften Ungdom for eldre. De ønsker å få flere eldre på sosiale medier. Det skal de gjøre gjennom et mobiltelefon- og datakurs. Prisen blir rundt fem hundre kroner per kurs, opplyser han. Uten store investeringer har de håp om at bedriften har livets rett.

–  I en markedsundersøkelse på et trivselssenter svarte nitti prosent at de er interessert i tjenesten. Så dette tror vi kan gå bra, sier han.

Sov godt under hetten

Dream UB har fem ansatte. De har designet og laget prototypen til en egen nakkepute med hette. Ideen oppsto på en flytur til USA, forteller personalsjef Simen Olsen.

 Hetten er deilig å ha på og gir en følelse av beskyttelse, sier han.

Produktet krever en del kapital, for den må spesialproduseres. Dream UB er derfor på jakt etter en partner som kan gjøre dette.

 Vi får ny mentor nå og vi håper han kan hjelpe oss litt. Dette er en fra næringslivet, forteller han.

 

Ungt-entreprenørskap2
Simen Olsen sover bedre med hette over hodet.

Simen Olsen sover bedre med hette over hodet.