Hopp til innhold
Søkeord
Hold Ctrl-tasten nede (Cmd-tasten på Mac).
Trykk på + for å forstørre eller - for å forminske.

Livet går i faser. For å beholde de ansatte gjennom alle fasene må du noen ganger tenke litt utenfor boksen, mener salongeier Heidi Olsen.

Gjennomsnittsalderen i frisørbransjen er 32 år når lærlingene tas ut av regnestykket. Bare 25 prosent av frisørene i Norge er over 40 år. 

Hos Sjakk Matt i Trondheim beholder de sine ansatte gjennom både ungdomstid og småbarnsfase. I tillegg er flere av frisørene deres nå godt inne i både 40- og 50-årene.

Tar seg tid

– Livet går i faser. Noen vil gå på skole en periode, noen får barn, og noen runder 50. Vi vil jo gjøre det vi kan for å beholde dem hele veien, sier Heidi Olsen.

– Det hadde ikke vært noen Sjakk Matt uten de dyktige ansatte vi har, fortsetter hun.

Vegg i vegg med salongen i Trondheim sentrum ligger en koselig restaurant der fem frisører nå setter seg rundt bordet med hver sin kaffekopp.

Frisør og daglig leder Julie Aresdatter Størseth renner over av skryt til de to salongeierne:

– Dere gir mye av dere selv og kommer med gode råd om fysisk og psykisk helse. Dere støtter alle oss som jobber her og engasjerer dere langt utover hva dere egentlig trenger.

Eierne Inne i saken Foto Ida Korneliussen
Anne Grete Meland (til venstre) eier Sjakk Matt sammen med Heidi Olsen. Bedriften består av to salonger i Trondheim med til sammen 23 frisører.

De to eierne har kuttet ned på arbeidet sitt med kunder nettopp for å ha ekstra tid til de ansatte. Nå jobber de 40 prosent i salongen og resten administrativt. Men helt borte fra saksen vil de ikke være:

– Jeg må ha kunder. Det gjør meg glad og gir meg påfyll. Vi er håndverkere og kunstnere og brenner jo for faget vårt, sier Meland.

Alle frisørene rundt bordet nikker og stemmer i. Olsen legger til at hun tror det er viktig at de som eiere også er synlige i salongen:

– Så vi blir en del av resten ved at vi tar i et tak. I tillegg viser vi kanskje de yngre at det går an å stå i dette yrket lenge.

– Det er en myte at frisører slutter tidlig i yrket.

Olav Eikemo, direktør i Norske frisør- og velværebedrifter (NFVB). 

Hektisk på 80-tallet

Salongeier Meland forteller at jobben som frisør er helt annerledes i dag enn den var da hun og Olsen startet på 80-tallet. Da hadde de 15 minutter på hver kunde, og alt skulle skje fort. De hadde ryddehjelpere i salongen som tok seg av vask og føn slik at de fikk tid til permanenter og klipp. Det var hektiske dager.

– I dag er det mer fokus på velvære og å ha god tid til kunden, sier Meland. Det er bra for arbeidshverdagen vår også.

Seniorene på kafe med vignett Foto Ida Korneliussen (1 of 1)
Det er ingen grunn til å slutte i frisøryrket tidlig, sier salongeierne og frisør Nela Ribeca fra sofaen på naborestauranten.

Nå er det vanlig å sette av en time til hver kunde og gjøre alt fra vask til ferdig frisyre selv. Alle frisørene her synes dette gir mer eierskap til jobben og stolthet til faget. I tillegg inneholder ikke produktene farlige stoffer i samme grad som før. Meland mener det er en gammel myte at frisører slutter tidlig i yrket. Dette er Olav Eikemo enig i. Han er direktør i Norske frisør- og velværebedrifter:

– Noen forsvinner kanskje ut når de får familie og ønsker seg en åtte til fire-jobb. Men vi har ingen indikasjoner på at det er et stort frafall av helsemessige grunner. Det er få yrkesskademeldinger i denne bransjen, sier Eikemo.

Han legger til at alderen på frisører her i landet er noe høyere enn statistikken sier, fordi eierne og lederne ikke teller med selv om de ofte jobber som frisører.

Tre av frisørene hos Sjakk Matt er over 50 år, inkludert de to eierne. Og flere er godt inn i 40-årene. 

Lettere etter 50

Frisør Nela Ribeca synes det er lettere å jobbe nå som 50-åring enn det var i 30-årene med små barn hjemme:

– Nå er jeg jo fri og har tid til å styre dagen selv, smiler Ribeca.

Hun ser ingen grunn til å bytte vekk frisøryrket så lenge helsen holder. Heidi Olsen skyter inn at det er en del statiske stillinger som kan være belastende:

– Men da gjelder det å vite at de er belastende og gjøre noe med det selv.

Daglig leder og frisør med vignett Foto Ida Korneliussen (1 of 1)
– Hvis man virkelig brenner for yrket sitt, vil man gjøre det som skal til for å bli der lenge, mener daglig leder Seada Brkovic. Her med frisørkollega Nela Ribeca.

Salongeierne motiverer derfor de ansatte til å trene og holde kroppen i form. I tillegg oppfordrer de til å legge opp varierte dager med ulike klipper og farging, striping og føning. Slik at ikke arbeidsstillingen blir den samme en hel dag. 

Mye frihet

Alle rundt bordet mener at eierne er oppriktig opptatt av at alle skal ha det bra her. De spør, lytter, og hjelper til med å kontakte rett fagperson hvis noen trenger helsehjelp. I tillegg følger de opp etterpå.

Eierne gir mye ros og skryt i hverdagen, men de sier også ifra når noe burde være annerledes. Det er jo en måte å vise at man bryr seg på det også, mener MelandSalongeierne er også opptatt av å være fleksible på timelistene slik at de som ønsker å jobbe tidlig eller sent skal få velge det selv. Småbarnsmor Julie Aresdatter Størseth forteller at dette gjør det lettere å tilpasse frisørjobben til småbarnshverdagen. 

Aresdatter Størseth trekker i tillegg frem at det ikke er noen sjef som henger over skulderen og følger med. Hun mener de ansatte har mye frihet her.

– Frihet under ansvar, skyter begge eierne inn i kor. Noe som setter i gang en spontan latter rundt bordet.

– Bli kjent med dine ansatte. Da blir det lett å forstå hva som skal til for å beholde hver enkelt i lang tid fremover.

Heidi Olsen og Anne Grete Meland, frisørsalongeiere.

Anne Grete Meland legger en arm rundt frisør Nela Ribeca:

Sidebilde tur bruk (1 of 2)
Eierne oppfordrer de ansatte til å ta en tur ut sammen i stille perioder, i stedet for å ta pausen alene med smarttelefonen. Det blir det god stemning av, mener Ribeca, Brkovic og Aresdatter Størseth.

– Og når vi blir over 50 år orker vi ikke å ha så mye sjefer, sant? Vi gjør som vi vil, læll, sier Meland og får et lattermildt ja fra Ribeca.

Den gode stemningen og trivselen er kanskje noe av grunnen til at nesten ingen har sluttet i jobben her de siste ti årene.

Artig hver dag

– Vi skal ha det artig på jobb, smiler Meland. Og glede oss til å gå hit hver dag.

Frisørene tror at kundene merker trivselen og det gode miljøet:

– Alle blir godt kjent med alle her. De fleste i salongen min har jobbet her mer enn ti år. De faste kundene føler seg derfor trygge på å ta timen hos en av oss andre hvis en må være hjemme, sier daglig leder Brkovic.

Men det skjer ikke ofte. Sykefraværet ligger jevnt på 3,8 prosent eller lavere. 

Kaffekoppene er tomme, men vi rekker et siste råd fra salongeierne:

– Bli kjent med dine ansatte. Vit hvem du har ansatt og hva de tåler, hvem de er og hvilken ballast de har med seg. Da blir det lett å forstå hva som skal til for å beholde hver enkelt i lang tid fremover.

Les mer

idebanken

Frisør får ungdom ut i jobb

Bibbis frisør i Vestfold vil ha flere unge som har stått utenfor arbeidslivet inn i varmen. Bibbi Engø har som mål å alltid ha to ansatte med redusert funksjonsevne i sin bedrift. Med tett oppfølging og stort engasjement loses stadig nye lærlinger frem til svenneprøve og fast jobb.

idebanken

Trivsel på arbeidsplassen

Stress på jobben er et alvorlig problem. Trivsel fører derimot mye godt med seg, både for den enkelte og for virksomheten. Idébanken lanserer nå nytt materiell og nye verktøy som kan brukes til å motvirke stress og fremme trivsel på arbeidsplassen.