Hopp til innhold
Søkeord
Hold Ctrl-tasten nede (Cmd-tasten på Mac).
Trykk på + for å forstørre eller - for å forminske.

Det er mange utfordringer knyttet til et denne formen for jobbansettelser. Det at mange kulturer har stor respekt for ledere, eller at folk ikke er vant til å ta initiativ, kan føre til uvante hendelser.

– Vi vet vi har en intern jobb å gjøre, spesielt ser vi at det er mange kulturelle utfordringer, sier Oddbjørn Berg opplæringsleder i Aker Kværner. Et eksempel på det, er at mange har så stor respekt for autoriteter, ledere, arbeidsledere, at de konsekvent sier ja, selv om de ikke har forstått oppgaven. Da kan det oppstå mange feil. – Derfor må vi gjennom måten å spørre på, forsikre oss om at de har forstått jobben de skal gjøre.
 
Andre utfordringer er å få til en fornuftig fagopplæring. Det er viktig at alle parter skjønner at dette tar tid. – Vi har tett oppfølging av hver enkelt, sammen med NAV. I tillegg til kompetansebiten er det viktig å følge etter med norskkurs også under praksisperioden.
 
Hos Aker Kværner er fagforeningen med i prosjektet, sammen med ledere og tillitsvalgte.
 
Oddbjørn Berg er klar på at dette er noe alle må ville og vite noe om. Jevnlige oppfølgingsmøter med NAV og prosjektleder er nødvendig.
 
– En annen viktig ting er å ha faddere. Både under opplæring, og etter at de er ute i fast jobb. Mange er ikke vant til å ta selvstendig initiativ, men er vant til å bli fortalt hva de skal gjøre, selv om de er høyt utdannet.

Høy utdanning ikke nok

Anna fra Kiev i Ukraina er en av innvandrerne med høy utdanning som opplevde at gode norske kunnskaper er en nødvendig betingelse for integrering i det norske samfunnet. Selv om hun har god utdanning, kompetanse, lang arbeidserfaring og er flytende i engelsk. 36-åringen har en mastergrad i juss fra statsuniversitetet i Ukraina og hun har studert filosofi. Arbeidserfaringen er bred, fra offentlige sektor som forbrukeradministrasjonen til juridisk rådgiver for store private bedrifter. Hun har også jobbet for FNs hus i Ukraina og en rekke EU-støttet prosjekter i Ukraina som juridisk ekspert.
 
– Jeg hadde høy selvtillit, kanskje for høy, sier hun, for virkeligheten ble ikke som jeg tenkte. Anna forsøkte å søke noen få jobber rett etter hun flyttet til Norge, men oppdaget at å være flytende i engelsk ikke var nok med hensyn til hennes bakgrunn og arbeidsmarked i Nord-Trøndelag. Så ble det norskkurs i litt mer enn ett år.
Via NAV fikk hun tilbud å ta arbeidspraksis hos Aker Kværner i 2006. Våren 2007 ble hun rekruttert til Verdalsprosjektet. Siden juni har hun hatt fast jobb som kontraktsmedarbeider i administrasjonen.
 
Hva har vært mest utfordrende?
– Dialekten i Verdal. Hun ler litt. Nå er det i ferd med å gå seg til. En av sjefene hennes er engelsk, og det hjelper. Hun forventet ikke at det skulle bli så bra som det er. – Jeg har hørt flere triste historier, sier hun. Så jeg er overrasket over at det kan fungere så bra som dette, sier hun og mener integreringsprosjektet og arbeidsmiljø på Aker Kværner Verdal.