Hopp til innhold
Søkeord
Hold Ctrl-tasten nede (Cmd-tasten på Mac).
Trykk på + for å forstørre eller - for å forminske.

Felles lunsj, lørdagsfri og løsningsorienterte kolleger sikrer salong Zikk-Zaks stabil arbeidskraft og ekstremt godt arbeidsmiljø.

Det er en gjeng sveisne damer som tar plass rundt bordet i en av Mo i Ranas mange frisørsalonger. Vi er her fordi disse har en historie å fortelle. En historie om inkludering, godt arbeidsmiljø og tilrettelegging.

Da daglig leder Lillian Silfvenius ble presentert for IA gjennom Norges Frisørmesterforbund, var hennes første tanke: Yes! Dette skal vi gå for!

– Det var i 2002, og ikke lenge etter skrev vi under avtalen. Når vi setter i gang, gjennomfører vi. Det er jo helt fantastisk å ha et menneske på arbeidslivssenteret som jeg kan ringe til å si: "Hei, Brigt, det e ho Lillian, no har eg et problem". Hun ler litt.

– Ære være Lillian, hun har aldri vært noen sinke, kommer det fra Ann Iren Eide.

Mat og helse

Det fylles opp rundt bordet etter hvert, og det lander oppskåret frukt, sjokolade og kaffe og te til den som vil ha. Frisørene har satt av tid på en travel dag for å formidle sine erfaringer fra en inkluderende arbeidsplass.

 – Problematikken rundt bruk av kjemikalier fikk vi ryddet opp i for mange år siden. Så noe av det mest utfordrende i vårt arbeid med hensyn til HMS er nok muskel/skjellettplager. Vi må bevisstgjøre folk på egen helse, sier Lillian.

Her har salong Zikk-Zaks vært svært aktiv – og ikke overraskende, kreativ.

Gjennom året arrangerer de temakvelder og inviterer innledere som kan gi påfyll og tips til travle frisører. Så langt har både fysioterapeut, ernæringsfysiolog og alternativ terapeuter vært på besøk. En gang snikobserverte en fysioterapeut alle frisørene i arbeid mens hun ble klippet. Deretter tok hun en full gjennomgang med hver enkelt om arbeidsstilling og hvordan de bør bevege seg i jobben. Da var det mange som fikk seg en aha-opplevelse. Det siste temaet de har snakket om, er hvordan man bør spise for å få mest mulig energi i kroppen, og beholde den utover dagen.

– Bevisstgjøring er nok et av de viktigste ordene når det gjelder arbeidsmiljø og helse, sier Lillian.

Med lisens til å bry seg

Salongen har i dag 11 ansatte, og arbeidsstokken er stabil. I løpet av 25 år har tre stykker måttet gi seg på grunn av muskel/skjellettplager.

– Har IA-avtalen endret noe hos dere?

Lillian tenker seg om litt, men ikke lenge. – Som daglig leder har jeg nå "lov" til å bry meg mer ved sykdom, sier hun. Fingrene vinker hermetegn i lufta. – Rett og slett spørre hvordan det går, og om det er noe jeg kan gjøre for at vedkommende skal komme tilbake i jobb. Som for eksempel da Gunn ble syk, sier Lillian. Gunn Storbakk nikker.

 – Jeg fikk hjernehinnebetennelse i fjor sommer og har hatt en lang vei tilbake til jobb. Takket være aktiv støtte og hjelp fra kolleger, samt tilrettelegging, kom jeg tilbake raskere enn forventet, og det går fremover. Nå jobber jeg i 50 prosent stilling. (Se egen sak)

Felles matpauser

– Men sånn skal det også være, det er godt at noen bryr seg. Det er enklere å snakke om tunge ting da, sier faglig leder Siv Tone Valrygg.

 – Vi jobber tett, og ser hverandre hele dagen, fordi vi ikke jobber på kontor. Har det skjedd noe, så blir du raskere "avslørt" her enn hjemme, da er det viktig å kunne snakke om det – og ha kolleger som forstår.

– På pauserommet vårt er det lov til å si alt! Slår Ann Iren Eide fast.

– Samtidig har vi det nok artigere her enn på mange andre arbeidsplasser. Det er de enige om. Takhøyden er stor.

– Hvordan har dere fått til det?

– For det første har vi alltid hatt felles matpauser, sier Lillian. Dette er svært uvanlig i vår bransje, men vi prioriterer en halv time hvor vi kan sitte og prate sammen. Kommer det en kunde hit klokken 12, så tar han feil. Vi tar aldri feil! Latteren legger seg rundt bordet.

– Vi inkluderer både barn og mannfolk og legger vekt på å bli kjent med hverandre. Min filosofi er at man må ha forståelse for hele personen, utdyper Lillian.

I en såpass stor salong må vi være glade i hverandre når vi står der ute. Kundene merker med en gang om det er noe som ikke stemmer. Derfor er et godt miljø så viktig.

Skånsomme åpningstider

I motsetning til mange andre frisører har Zikk Zaks åpningstider som er skånsomme mot de ansatte.

– Vi har ikke lørdagsåpent og har en langdag i uka. Dette mobbes vi selvfølgelig for når jeg er i Oslo, forteller Lillian. – Men det gjelder å være så dyktig at man har kunder i normal åpningstid, vet du!

Det har i tillegg stor betydning at Lillian jobber så mye som hun gjør i salongen påpeker de andre rundt bordet. – Det hadde vært enkelt for meg å ikke gjøre det, for det er nok av andre administrative ting å holde på med, men jeg liker å følge med, samtidig som kundene er viktige. 

Ut i verden

Et annet klokt grep som hjelper på trivselsfaktoren er faglig påfyll. På flybillettene står det like gjerne London, Paris og Stockholm, som Oslo. Det er fagmesser og hårshow med de beste internasjonale frisørene. Lillian Silfvenius er president i Haute Coiffure Française – Section Norvège og har dermed tilgang til det hotteste. Dette gjør jentene både dyktige og ettertraktet hos kundene.

– Vi føler at vi jobber i et oppdatert miljø, og det er ikke vanlig i en såpass liten salong, sier Siv Tone.

– Men dette prioriterer vi, understreker Lillian. – Og så har vi det gøy etterpå med hårshow og visninger her hjemme. En av de siste happeninger var maleriutstilling, kombinert med kunstneriske og fantasifulle hårskulpturer og boklansering med opplesning.

"Herregud, dette er jo bedre enn New York, var det en som sa".
De gliser godt jentene rundt bordet når de minnes historien, tydelig kry over hva de klarte.

Men dette gir også inspirasjon og påfyll, understreker Ann-Iren, selv om vi gjør det på fritida. Vi har det moro, rett og slett.

Har det meste på stell

Her er det vel på tide å la eneste hane i kurven slippe til. Brigt Hjelle er rådgiver ved Arbeidslivssenteret i Mo i Rana og er Zikk-Zaks´ kontakt. Det er til Brigt Lillian ringer når hun lurer på noe.

– Dette er jo en bedrift som har det meste på stell, seir Brigt Hjelle. – Og velferdsordningene her er svært gode. Når arbeidsledigheten er lav, så er det velferdsgodene som ofte avgjør. I tillegg fokuserer denne arbeidsgiveren på de ansatte som blir gravide, og tilbyr redusert arbeidstid. Alle disse tiltakene får helt klart arbeidstakerne til å stå lengre i jobben.

– Brigt, tror du vi får midler til å montere stolheis opp til salongen, etter hvert som vi blir eldre, kommer det kjapt fra Lillian. Så både kundene og vi kan komme oss på jobben? Latteren smeller i veggene!