Hopp til innhold
Søkeord
Hold Ctrl-tasten nede (Cmd-tasten på Mac).
Trykk på + for å forstørre eller - for å forminske.

Ved Djupmyra barnehage har de fokus på psykisk helse, både for barn og ansatte. Resultatet er et godt miljø og et stabilt, lavt sykefravær.

– Alle kan komme opp i vanskelige livssituasjoner, sier leder Åse Neset. Dette er én grunn til at barnehagen satte psykisk helse og følelser på dagsorden. Flere tragiske hendelser i bygda hadde gjort inntrykk og det var behov for å snakke med barna om dette. Problemet var at barnehagen var nyorganisert og de ansatte var lite kjente med hverandre. Derfor måtte de starte med seg selv.

Brukte veileder

En ekstern veileder guidet dem både i grupper og individuelt.

– Vi lærte å bli mer åpne med hverandre, sier verneombud Anne-Grethe Tørstad. Og vi jobbet med dette som vi gjør med arbeidsmiljøet: Først bestemte vi at nærhet og nærvær er det viktigste for oss. Deretter satte vi mål og laget handlingsplan som vi har fulgt opp siden.

 Mer trygghet

– Lange fravær er gjerne knyttet til at leder og ansatte ikke snakker sammen, sier Neset.

– Ved at vi satte fokus på psykisk helse, fikk vi også resultater. Fra et fravær helt oppe i 28 % har vi nå lenge hatt lave fraværstall. Ofte er det små tilrettelegginger som skal til. Utfordringen er ikke tiltaket, men om vi er trygge nok til å ta samtalen.

Åpenhet og kanaler

– Det er selvsagt ikke slik at vi går rundt og er åpne om alt hele tiden, sier Anita Kverneland, pedagogisk leder. Pauserommet er for eksempel en frisone. Der skal det ikke snakkes jobb eller tas opp problematiske ting. Om vi er fagarbeidere, pedagogisk ledere eller leder, har vi alle våre oppgaver. Det er derfor viktig å kanalisere til riktig sted. Dette gjelder også personlige forhold som berører jobben, påpeker Kverneland.

Myrfolket

For å kunne snakke med barna om følelser har barnehagen utviklet historien om Myrfolket. Illustrerte figurer representerer hver sin følelse som barn og voksne knytter hendelser og nye historier til.

–Arbeidet med det pedagogiske opplegget ble et fellesprosjekt som virket teambyggende og bidro til mer åpenhet om hvordan vi har det, forteller Neset.

Priser

Heftene med Myrfolket er vi stolte av, sier de. For den fikk barnehagen Hverdagsmagi-prisen. Og fra før har de IA-prisen, fra 2008. Djupmyra barnehage viser at det går an å lykkes der mange virksomheter vegrer seg for å sette i gang.

Dette gjorde barnehagen

  • Prioriterte psykisk helse som tema
  • Jobbet aktivt med å sveise ansatte sammen
  • Leide inn gestalt-terapeut som veiledet i grupper og individuelt
  • Fellesprosjektet Myrfolket; menneskelige reaksjoner ble tema både for barn og voksne
  • Laget og fulgte opp handlingsplan på temaene trygghet, humor, glede
  • Lederteam og Friskverngruppe følger opp aktivitetene