Hopp til innhold
Søkeord
Hold Ctrl-tasten nede (Cmd-tasten på Mac).
Trykk på + for å forstørre eller - for å forminske.

Aker Kværner er en av deltagerbedriftene. I dag jobber det to stillasbyggere og en økonomisk konsulent hos dem, alle er rekruttert via Verdalsprosjektet.

De fire innvandrerne som går på sveiseskole hos Vitec skal også på sikt inn i bedriften. Oddbjørn Berg, opplæringsleder fra Aker Kværner henter de inn fra sveisehallen til en pause og en prat. De har tre uker bak seg i prosjektet og er svært fornøyde med å ha kommet med.
 
– Det vanskeligste foreløpig er å forstå Verdalsdialekten, smiler Golam fra Afghanistan. Han har vært tre år i Norge. Han er utdannet politi, og skal nå bli sveiser.
 
Manuge Godard fra Kongo har vært her i snart to år. Han har vært bygningsarbeider i hjemlandet og synes det er bra å få jobbe med hendene.
 
Hazzam fra Irak har tidligere jobbet på fiskemottak i Rørvik, nå bor han i Verdal. Mens Abdul fra Afghanistan dyrket grønnsaker og solgte på torvet både hjemme og etter at han kom til Verdal for fire år siden.
 
 – Hva er det viktigste for dere?
De ser på hverandre. Godard griper ordet. – Å klare seg bra, og få jobb sier han. De andre nikker. – Lære fort, få jobb og ikke bli sparket, sier Hazzam og smiler.
 
De synes det er fint at alle begynner på samme nivå når de nå skal lære seg å sveise. Ingen har gjort i dette før. – Læreren er flink, han forstår oss og snakker mye med utlendingene. Vi har alle fin kontakt.

Snakker norsk hele tiden

I tre måneder skal de gå på sveiseskole kombinert med norskopplæring, fagspråket er viktig å ha inn. NAV betaler, og den videregående skolen i Verdal står for norskopplæringen. Etter innføring skal de begynne å produsere verkstedsutstyr, og så skal de på utplassering med lønnstilskudd. I siste fase blir det fast ansettelse som sveiser ved Aker Kværner.
 
De sier alle fire at det beste, etter å få en utdannelse, er at her må de også snakke norsk sammen. Det er kun to stykker i gruppa som snakker samme språk, derfor må de praktisere norsk på jobben.
 
– Jeg hadde språkpraksis i en bedrift tidligere, sier Golam. – Men jeg opplevde at sjefen og de andre sa hei, når de kom om morgenen, "ha det" når de gikk. Så det lærte jeg veldig godt, jeg likte også jobben, men lærte lite norsk.
 
– Dette er det vi ikke vil ha i Verdalsprosjektet, sier Toril Leirset. – Vi mener at bedriftene må ta ansvar og investere i mennesket, og dermed følge opp norskopplæringen og ta ansvar.
 
– Vi skal sammen med NAV få til ekstra norskopplæring i løpet av disse tre månedene, sier Oddbjørn Berg. – Så skal de tilbake til sveiseskolen. Her er det bare å trene og trene.

Tyngste veien inn

– Disse karene tar den tyngste veien inn i yrkeslivet, sier Berg tilbake på kontoret. Terskelen for å bli sveiser er langt høyere enn å starte opp som hjelper hos stillasbyggerne for eksempel.
 
– Skal du sveise, må du kunne det. De to stillasbyggerne vi har ansatt ble rekrutterte i forprosjektet. 1.oktober i år ble de fast ansatt hos oss. Vi har også en kvinnelig jurist fra Ukraina som har kommet inn på samme måte. Vi har behov for 25 nye fagarbeidere hvert år, det er klart at skal vi få kompetente folk må vi lete i andre miljøer og være klar for å lære de opp.