Hopp til innhold
Søkeord
Hold Ctrl-tasten nede (Cmd-tasten på Mac).
Trykk på + for å forstørre eller - for å forminske.

Kleven verft skrev IA-avtale i 2003. Likt en del andre bedrifter opplevde de at avtalen ikke virket. Sju år senere bestemte bedriften seg for å satse seriøst på IA-arbeidet. Da kom resultatene.

Det er et iskaldt drag i luften når vi går inn på verftsområdet til Kleven i Ulsteinvik. Arbeidere kommer ut av halvferdige skrog som står på kaia. De skal inn til lunsjpause. Klær og ansikt er skitne etter sveisejobbene. Derfor lyser smilene ekstra godt når vi hilser på dem i forbifarten.

– Før lå sykefraværet på sju-åtte prosent. De siste årene har det ligget på rundt fem prosent, forteller HR-rådgiver Monica Nipen.

– Det synes vi er godt gjort med tanke på at de jobber ute i all slags vær, sier hun.

Kom endelig i gang med IA

For tre år siden fikk bedriften i gang IA-arbeidet på alvor, slik Arbeidslivssentret hadde rådet dem til: De satte seg mål på alle tre delmål i IA-avtalen og forankret den ute i hele bedriften. Nå ville de redusere sykefraværet, gi tilbud til arbeidssøkere som har problemer å komme inn på arbeidsmarkedet og få flere seniorer til å stå lenger i jobb.

I sykefraværsarbeidet ble alle informert om rutinene og lederne fikk ekstra opplæring. I tillegg ansatte de Monica Nipen med fartstid fra NAV-kontoret. Hun ryddet i enkeltsaker og fikk bukt med langtidsfraværet.

Hun understreker at et godt nettverk med leger, Nav, og bedriftshelsetjenesten betyr mye. Sammen har de blant annet bidratt til å redusere sykefraværet blant rengjørerne fra tjue til fire prosent.

– Den store forskjellen fra de første årene med IA-avtale, er at vi nå gjør det vi skulle ha gjort hele tiden, sier Olav Høydalsvik, hovedtillitsvalgt fra Fellesforbundet.

Smart med IA-konto

Et litt uvanlig tiltak hos Kleven er etablering av en IA-konto. Folk som trenger midlertidige tilrettelegginger i andre avdelinger kan bruke av kontoen. På den måten slipper avdelingene å diskutere hvordan timene skal belastes i perioden.

– IA-kontoen er et nytt tiltak som vi ikke har brukt så mye ennå. Vi tror behovet ikke er veldig stort, men den vil være avgjørende i noen enkeltsaker, forteller Monica Nipen

Gode tider påvirker sykefraværet

Olav Høydalsvik
Ingenting kommer av seg selv, sier hovedtillitsvalgt Olav Høydalsvik.
Noen forskere på sykefravær har pekt på at økt automatisering er noe av grunnen til det synkende sykefraværet i Industrien. Høydalsvik får ikke det til å stemme hos Kleven.

– Nei, her har lite skjedd i måten vi bygger båtene på. Riktignok har vi fått sveiseroboter, men det vil ta noe tid før de er reelt oppe og går, sier han.

Høydalsvik peker imidlertid på at svingninger i den økonomiske situasjonen kan innvirke på fraværet.

– I dårligere tider med færre ordre er det lett at de friske og dyktigste slutter, mens de med helseproblemer blir. Når tidene blir bedre snur det hele igjen, sier han.

Mange trives med det sosiale livet på verftet

Med tanke på mange ubekvemme arbeidssituasjoner på Kleven, har sykefraværsprosenten lenge vært relativ grei nok, også før den siste nedgangen. Høydalsvik peker på at det sosiale livet på arbeidsplassen er en viktig faktor som bidrar til det.

– Det sosiale trekker fortsatt folk opp av senga før de egentlig behøver. Fortsatt kommer mange på jobb lenge før arbeidstid for å drikke kaffe sammen med arbeidskameratene, forteller han.

Identifiserer seg med produktet og med faget

Å bygge flotte båter er spennende å være med på.

– Det er svimlende summer de selges for. Det forteller hvilke verdier de ansatte ved Kleven er med og skaper, sier Høydalsvik.

Han mener likevel at forholdet til båtene kan ha endret seg de siste årene.

– Tidligere kunne vi bruke ett år på en båt. Da ble skipsdåpen en stor markering. Nå leverer vi båter cirka annenhver måned. Når det går så kort tid mellom hver båt blir dåpen ikke så viktig som før. Etter hvert har de ansatte kanskje fått et større forhold til faget sitt enn til båtene, poengterer han.

Høydalsvik forteller at folk jobber selvstendig og det er en kort vei fra ansettelse til selvstendig jobbing, selv om de tilhører et team. Dette betyr stor frihet i jobben.

– Skal ansatte ha frihet må de ha kompetanse til å håndtere denne friheten. Den får de ikke uten å ta ansvar.  Slike ting er viktig for å forstå hvorfor sykefraværet her er ganske lavt, sier han.

Et internasjonalt miljø

Etter hvert er det en stor andel med utenlandsk bakgrunn som jobber ved verftet. Dette har lite å si for sykefraværet i følge Nipen:

– Nei, det er ganske likt. Vi har hatt noen få tilfeller med ”tredagers”, men det ryddet vi fort opp i. Dette er noe som av og til må læres, at sykefraværsordningen gir visse muligheter som ikke skal misbrukes.

Høydalsvik forteller at over nitti prosent er fagorganiserte.

–  Det betyr at det er et solid grunnlag for et videre samarbeidet med arbeidsgiver. Dette er viktig for at vi fortsatt skal lykkes med IA-arbeidet, sier han.

Om Kleven verft

Kleven verft er familieeid og har 280 ansatte. Verftet er en del av Kleven-konsernet. Det ble startet av Marius Kleven i 1944, og ligger i Ulsteinvik på Søre Sunnmøre.