Hopp til innhold
Søkeord
Hold Ctrl-tasten nede (Cmd-tasten på Mac).
Trykk på + for å forstørre eller - for å forminske.

Karsten gikk fra alkoholproblemer til fast jobb hos HamKam Yngres. Se filmen her.

– Jeg kom til et punkt i livet hvor jeg hadde to valg – å leve eller å dø. Jeg kunne fortsatt å drikke. Da hadde jeg dødd ganske fort på det nivået jeg var. Men jeg valgte å si til meg selv at jeg ønsker å leve.

Det forteller Karsten Kamp om den tøffe perioden i livet.

SE FILMEN OM KARSTEN OG HAMKAM YNGRES HER: 

 

– Og hva må til for at jeg skal kunne leve? Jo, da må jeg ha meg en jobb, tenkte jeg. Uten jobb så klarer jeg ikke å leve, for da fortsetter jeg å drikke. Så jeg må ha en jobb, ellers går det ikke.

Å få jobbe med barn og ungdom og fotball var en drøm. Derfor tok Karsten kontakt med Anders Langset, daglig leder i IA-bedriften HamKam Yngres. Idrettsklubben engasjerer hvert år mer enn 18 000 barn og unge gjennom treninger, cuper og arrangementer.

– Jeg kjente ikke til Anders fra før, men visste hvem han var og visste litt om HamKam Yngres, det de stod for og det de gjorde med fotballturneringer, forteller Karsten.

På høsten sendte han en tekstmelding til idrettsklubben. 

– Da fortalte jeg kort om meg selv, og at jeg var på utkikk etter en jobb. Jeg spurte om HamKam Yngres trengte mine ressurser til hva som helst.

HamKamYngres_Foto Tuva Kleven07

– Jeg har ikke opplevd denne måten å rekruttere på som en risiko. Heller tvert imot.

Anders Langset, daglig leder

Var i vekst og tok sjansen

Dagen etter fikk han svar. Anders ville møtes, og et par uker senere hadde Karsten sin første arbeidsdag i HamKam Yngres.

– Det var en historie som traff veldig, og vi hadde et ønske om å hjelpe, forteller Anders daglig leder i HamKam Yngres.

– Samtidig var vi en vekstfase. Vi hadde behov for ytterligere medarbeidere. Slik sett var det en vinn-vinn-situasjon for alle parter.

Karsten har nå vært i jobben fire og et halvt år og vært ansatt i hundre prosent i et par år.

– Jeg trives bedre og bedre for hver dag, og jeg får stadig flere utfordringer. Jeg føler mestringsfølelse, og jeg har rammer rundt meg, sier Karsten. 

I starten var nettopp de faste rammene spesielt viktig.

– De første dagene var det tungt å stå opp tidlig og komme på jobb klokken åtte. Men jobb var noe jeg måtte ha, og jeg trivdes med å jobbe. Jeg gjorde alt jeg kunne for å få en fast jobb og jeg klarte det, forteller han. HamKamYngres_Foto Tuva Kleven06

– Jeg tenker at alle bedrifter bør være litt mer åpne og gi folk en sjanse.

Karsten Kamp, administrasjonskoordinator

Gir tillit, får lojale medarbeidere

I dag er Karsten takknemlig for den sjansen han fikk.

– Anders og HamKam Yngres tok sjansen. Jeg tenker at alle bedrifter bør være litt mer åpne og gi folk en sjanse. For det er ressurser der ute som har hull i CV-en, men de er ressurssterke folk som man bør ta sjansen på. Det er kun en vinn-vinn-situasjon, mener Karsten.  

Daglig leder Anders er positiv til denne måten å rekruttere på.

– Jeg har ikke opplevd denne måten å rekruttere medarbeidere på som en risiko. Heller tvert imot.

– Å kunne ta inn de det gjelder på arbeidspraksis i første omgang, gir jo bare en større grad av sikkerhet i at man gjør et riktig valg. Så for oss har det bare gitt muligheter. Man gir tillit og man skaper veldig lojale medarbeidere, sier Anders.

 

HamKamYngres_Foto Tuva Kleven08
Fire av medarbeiderne er rekruttert via samarbeid med NAV. Fra venstre: Vegard Bekkevold, administrasjonskoordinator Karsten Kamp og daglig leder Anders Langset. 

 

 

Å være i jobb betyr mye

 – Det å komme tilbake i jobb har betydd livet for meg, forteller Karsten.  

 – Du blir anerkjent ved at du har en jobb. Uansett hvilken jobb du har. Men det å ikke ha en jobb, da står man utenfor. ­Jeg er så glad i å jobbe, så jeg kommer aldri til å pensjonere meg, sier Karsten med et glimt i øyet.

­– Jeg er glad når jeg står opp, gleder meg til å dra på jobb, og jeg er glad når jeg legger meg. Sønnen min og folk rundt meg er stolt av meg. Det gir meg en god følelse.

Daglig leder Anders mener mangfoldet av livserfaring og bakgrunn tilfører bedriften mye.

– HamKam Yngres er ikke en A4-organisasjon. Det er en sammensatt gruppe. Det er veldig forskjellig historikk hos mange. Bagasjen er annerledes, men det gir også et mangfold hos oss som gjør at arbeidsmiljøet er godt, sier Anders.

 

HamKamYngres_Foto Tuva Kleven98

– Vi er ikke en A4-organisasjon. Det gir et mangfold som gjør at arbeidsmiljøet er godt.

Anders Langset

 

NAV: – Avhengig av bedrifter som åpner opp

Ellen Nordby er IA-rådgiver i NAV Arbeidslivssenter i Hedmark. Hun er HamKam Yngres rådgiver på alt fra sykefravær til rekruttering av person med nedsatt funksjonsevne.  

– Vi vet at det er mange som står utenfor. Det er omtrent 80 000 unge mellom 18 og 30 år som verken er i arbeid eller i utdanning. Det er bekymringsfullt, sier Nordby. 

– Derfor er vi avhengig av å samarbeide med slike bedrifter som HamKam Yngres. De gjør en stor jobb. De får vist sin inkluderingskompetanse.

– De ser muligheter og ingen begrensninger. De ser ikke risikoene, de ser enkeltmenneskene som ressurser.

– De har også sett at det å ansette og prøve dem ut i arbeidspraksis er bra. De ansetter dem, og ser at de ikke får A4-mennesker. Det har gjort noe med arbeidsmiljøet deres også. Så her har det vært vinn-vinn for både arbeidstaker og arbeidsgiver.

 

HamKamYngres_Foto Tuva Kleven_03

– Vi er avhengig av bedrifter som HamKam Yngres. De ser muligheter og ikke begrensninger. 

Ellen Nordby, IA-rådgiver

 

– Se mulighetene

– Jeg grep sjansen og fikk muligheten, selv med et håpløst utgangspunkt, avslutter Karsten.  

– Min oppfordring til bedriftsledere der ute er at dere ser de ressursene som ligger der, ikke vær redde, se mulighetene og gi dem en sjanse, sier daglig leder Anders Langset. 

– Dersom noen ledere eller arbeidsgivere ser muligheter og vil bidra, så kan de ta kontakt med NAV Arbeidslivssenter i deres eget fylke. Da vil de backe dere opp og hjelpe. Så  det er bare å gripe muligheten, avslutter Ellen Nordby i NAV.

 

HamKamYngres_Foto Tuva Kleven_02

 

 

Om HamKam Yngres

  • Driver et mangfold av aktiviteter for barn og unge.
  • Har vokst fra tre medarbeidere i 2010 til ni medarbeidere i 2018.
  • Fire av medarbeiderne er rekruttert via samarbeid med NAV.

Les mer