Hopp til innhold
Nettstedsøk
Hold Ctrl-tasten nede (Cmd-tasten på Mac).
Trykk på + for å forstørre eller - for å forminske.

De som identifiserer seg sterkt med jobben tåler stress bedre og føler seg mer rettferdig behandlet, sier forsker. Les hans råd til ledere.

Professor Igor Knez forsker på identitet og hvordan man identifiserer seg i ulike sammenhenger.

Igor Knez er professor i psykologi ved Högskolan i Gävle i Sverige. Knez mener at jobben har en sentral rolle i livene våre. At den er et av målene vi har med eller i livet.

Hva jobber du med, da?

– Når man treffer gamle venner tar det gjerne bare et par minutter før spørsmålet kommer: «Så hva jobber du med, da?»

– Yrket sier noe om den økonomiske og sosiale statusen. Allerede som barn får vi spørsmålet: Hva skal du bli når du blir stor?

Han lister opp tre nivåer hvor man kan bygge opp lojalitet og identitet:

  • På organisasjonsnivå 
    Jeg liker organisasjonen jeg jobber i. Jeg er stolt av jobben jeg gjør i den og benytter enhver anledning til å fortelle hvor bra arbeidsplassen min er.
  • På kolleganivå
    Jeg identifiserer meg med kollegaene mine, og det er først og fremst der min lojalitet ligger. Kollegaene betyr mye for meg.
  • Yrkesidentitet
    Jeg identifiserer meg først og fremst med yrket mitt. Det viktigste for meg er å utføre oppgavene mine og forbedre meg innen mitt felt.

Det første som skjer når man begynner å identifisere seg med jobben er at man får en følelse av nærhet eller tilhørighet. Man knytter et emosjonelt bånd til jobben. Deretter begynner arbeidsrelaterte minner, erfaringer og opplevelser å knytte seg til identifikasjonen.

Men følelsene kommer alltid før tanken. Jeg liker eller elsker dette. Det er en del av meg. Det tilhører meg. En følelse av eierskap. Siden følger intellektet etter og fyller på.

– Du kan ikke skape noe eller like noe uten å ha følelsene med deg først. Du må også jobbe der en stund for å rekke å skape det emosjonelle båndet, sier Knez.

 – Jo sterkere identifisering du føler jo mer motivert blir du.

Igor Knez, professor i psykologi

Han sammenligner med følelsen man har når man flytter til et nytt sted. Og hvor mange ganger du må reise på ferie til samme sted før du føler at du har kommet hjem når du kommer tilbake dit.

Minner forsterker følelsene

Jo sterkere det emosjonelle båndet er, jo mer vil intellekt, tanker, minner og erfaringer knytte seg til det og forsterke båndet.

– Det ene forutsetter det andre. Når jeg får sterke følelser for jobben, bruker jeg minnene til å forsterke dem. Og det er de minnene jeg deler med andre når jeg forteller om den fantastiske jobben min.

– Hvis du derimot ikke identifiserer deg sterkt med jobben, synes du ikke at det er så mye å fortelle om.

Jo sterkere identifisering du føler jo mer motivert blir du. Folk som identifiserer seg sterkt med jobben kan jobbe ekstra timer, føler seg mer rettferdig behandlet når det gjelder lønn og karriere og de tåler stress bedre. De føler at jobben er en del av dem. En del av identiteten.

 – Vær forsiktig ved omorganiseringer. La medarbeiderne være med på forandringene.

Igor Knez, professor i psykologi

Endringer skader de lojale

Baksiden av medaljen er at arbeidsgiver kan få problemer hvis man for eksempel omorganiserer og splitter opp kollegaer:

– Å bygge opp et lojalitetsbåndet mellom kollegaer er en utfordrende prosess som tar tid. Noen kan demonstrere eller sabotere arbeidet for å hevne seg på at det for eksempel ikke har blitt forstått at man ødelegger en gruppe som fungerer godt.

Ved oppsigelser vil de som har en sterk organisasjonsidentitet føle det ekstra negativt å måtte slutte. De som har en sterk yrkesidentitet vil synes det er ille, men de vil raskt søke seg videre til et annet sted der de kan bruke kompetansen sin.

– Det er også interessant at de som har lavere utdanning, ofte har høyere organisasjonsidentitet enn de med høyere utdanning. Det er vanskeligere for dem å bytte jobb, og de er mer lojale ovenfor organisasjonen.

Arbeidsgivere er ikke klar over dette

Det er mange arbeidsgivere og ledere som ikke er klar over disse mekanismene og hvordan man kan kan bygge opp og sette sammen team for å få det best mulige arbeidsmiljøet, sier Knez.

Det er viktig å være klar over dette når man omorganiserer eller gjør endringer. Hvordan setter vi sammen medarbeiderne på best mulig måte? Hva slags gruppetilhørigheter og lojaliteter har vi hos oss?

– Ledelsen lager nye bokser for å omfordele medarbeiderne i en omorganisering og tror da at alt er i orden. Men det kan ta flere år med mye rusk i maskineriet og store kostnader før den nye organisasjonen får satt seg og begynner å fungere.

– Vær forsiktig ved omorganiseringer. Se verdien i det som har blitt bygget opp. Ta hensyn til dette og la medarbeiderne være med på forandringene. Gi dem muligheten til å skape de nye gruppene og lojalitetene, sier professor Igor Knez.

Denne saken ble først publisert på nettsidene til Högskolan i Gävle og er gjengitt med tillatelse.

Igor Knez har nylig publisert en artikkel som handler om temaet identifikasjon til jobben. Den heter: Toward a Model of Work-Related Self: A Narrative Review.

Les mer

Omstillingsheftet_illustrasjonsfoto

Ny digital utgave av temaheftet om omstilling

14. april 2016

Heftet er en veileder for arbeidsgivere, tillitsvalgte og ledere. Utgivelsen er nå skreddersydd for PC, nettbrett og mobil, og er tilgjengelig på nynorsk og bokmål.

Glade-arbeidere-2000x1125

Arbeidsglede - Kartlegg og prioriter innsatsområder

Arbeidsglede er en enkel metode som kan brukes til å kartlegge trivselen på arbeidsplassen. Metoden går ut på å få medarbeiderne til å fokusere på det som fungerer og skaper arbeidsglede.

Peterson Emballasje AS 1 - 50p

Fokus på arbeidsmiljø i omstillingsprosess

28. januar 2002

- Trivselsundersøkelse er en bra start. Hva må jeg gjøre for at du skal være her om to år? Dette sier plassjef Ole Christian Drabløs om satsingen på arbeidsmiljø i omstillingsprosessen ved Peterson Emballasje AS, avd. Sykkylven. Satsingen har bidratt til å senke sykefraværet fra 8-9 prosent for noen år siden til 6,6 prosent i 2000 og 2-3 prosent i fjor.

I stedet for å premiere mange arbeidstimer bør arbeidsgivere tenke langsiktig og etablere en kultur for rettferdighet, effektivitet og balanse. Slik lyder ett av rådene i en ny rapport om trivsel.

Fem tips for bedre trivsel

19. mai 2016

Svenske arbeidstakere har fortalt hva som gir dem trivsel på jobben. Svarene er samlet i fem hovedpunkter sammen med råd for hvordan andre bedrifter kan få til det samme.

Glava Stjørdal 1 - 50p

Vellykket omstilling med seniorer på laget

10. oktober 2006

Hos Glava på Stjørdal jobber 70 ansatte for fullt for å skaffe nok isolasjon til norske hus. For ti år siden gikk Glava over fra manuell til datastyrt produksjonen og nesten alle de ansatte ble berørt. Med opplæring på de ansattes premisser sluttet ingen, de stod i prosessen og er der fremdeles.

UNN - 00_0 - Foto Eivind Kaasin

Fra laber trivsel til arbeidsglede

19. november 2015

Sykefraværet var høyt og trivselen laber. Men alt ble snudd på hodet da de satte av et helt år og tok i bruk nye metoder for å jobbe med arbeidsmiljøet.

Sarah Lewis-20

Omstilling på engelsk

14. oktober 2014

Sarah Lewis er damen britiske selskaper ringer når de skal gjennom en omorganisering. Hun er organisasjonspsykolog og vet hva som skal til for å få fornøyde medarbeidere. Hun har også råd og verktøy for å beholde det gode arbeidsmiljøet i en omstillingsprosess.

Omstilling

Omstilling kan gjere arbeidsplassen meir inkluderande

Omstilling skjer stadig oftare i norsk arbeidsliv, og vi veit at omstillingsprosessar kan støyte folk ut av arbeidslivet. I slike prosessar er det klokt å balansere omsynet til dei tilsette med verksemdas behov for utvikling. Slik sikrar ein at omstillingar gjer arbeidsplassen meir inkluderande, og ikkje omvendt.

Trivsel på arbeidsplassen

Trivsel på arbeidsplassen

11. juni 2012

Stress på jobben er et alvorlig problem. Trivsel fører derimot mye godt med seg, både for den enkelte og for virksomheten. Idébanken lanserer nå nytt materiell og nye verktøy som kan brukes til å motvirke stress og fremme trivsel på arbeidsplassen.