Hopp til innhold
Nettstedsøk
Hold Ctrl-tasten nede (Cmd-tasten på Mac).
Trykk på + for å forstørre eller - for å forminske.

Å motivere mennesker på arbeidsplassen er et vanskelig spørsmål som bedriftseiere fortsetter å slite med. Denne artikkelen tar for seg to viktige faktorer som konsekvent motiverer på tvers av alle generasjoner på arbeidsplassen: autonomi og transparent lederskap.

Mennesker er autonome vesener. Vi ønsker alle å være selvstendige og selv bestemme over hvordan vi lever, jobber og leker. Likevel har arbeid vært veldig strukturert, med massevis av retningslinjer og tidsplaner, helt siden den industrielle revolusjonen, skriver  Entrepreneur.com .

Denne tilnærmingen har skapt arbeidere som er blitt vant med alle kravene, men som viser lite engasjement for å hjelpe sine selskaper med å oppnå resultater utover akkurat det som er forventet.

Viktigheten av autonomi på arbeidsplassen ble detaljert forklart i Daniel Pinks bok fra 2010, Drive: The Surprising Truth About What Motivates Us.

Hva om et arbeidsmiljø ga sine ansatte mer autonomi? Hvordan ville det fungere? Hvordan kunne det fungere?

Veldig enkelt, systemer er opprettet som tillater ansatte autonomi over følgende kriterier:

  • Hva de gjør
  • Hvordan de gjør det
  • Når de gjør det
  • Hvor de gjør det
  • Hvem de gjør det med 

 

Denne ledelsesmetoden krever betydelig mer arbeid for å holde de ansatte ansvarlige for å oppnå de resultatene som forventes. Men det fungerer, og det er blitt vist gang på gang at denne metoden skaper mer motiverte og engasjerte ansatte. 

Det fungerer fordi den behandler de ansatte som voksne og selvstendige mennesker.

Transparent lederskap

For små bedriftseiere kan åpenhet være mer skremmende enn autonomi. Gjennomsiktighet er vanskelig fordi det åpner dem opp for gransking som bedriftseierne ikke føler at de ansatte har krav på.

Les resten av saken på ledernytt.no