Hopp til innhold
Søkeord
Hold Ctrl-tasten nede (Cmd-tasten på Mac).
Trykk på + for å forstørre eller - for å forminske.

Mange kommuner sliter med høyt sykefravær. Men hva gjør de som lykkes? Idébanken gir deg her fire kommuner som har lykkes med å holde sykefraværet lavt.

 
INSPIRASJON

Idébanken møter stadig virksomheter som lykkes med å få et lavere sykefravær og et bedre arbeidsmiljø. Her finner du gode eksempler på kommuner som har lykkes.
 

LESJA KOMMUNE: 

Lesja_16-9

1: Se på Lesja!
En kommune med to prosent legemeldt sykefravær, er det virkelig mulig? Gjennom IA-arbeidet har Lesja oppnådd resultater som andre kommuner per i dag bare kan drømme om. 

> Les saken her!OS OG TOLGA KOMMUNE:

Os og Tolga

2: Tillit er medisin
I ett år har de ansatte i Os og Tolga kommuner kunnet være borte fra jobben i 16 dager før arbeidsgiver krever sjukmelding. Erfaringene er entydig positive. Nå blir omsorgstjenesten i Os kommune med på forsøket med 365 egenmeldingsdager. 

> Les saken her!
 


TANA KOMMUNE: 

Tana

3: Samhandling reduserer fråværet
Tana kommune i Finnmark har redusert sjukefråværet kraftig. Oppskrifta er tett samhandling om dei nye reglane for oppfølging av sjukefråvær. 

> Les saken her! 


HAMARØY KOMMUNE:

Hamarøy1

4: Slik senket samarbeid fraværet 
I Hamarøy kommune er sykefraværet rekordlavt. Et systematisk samarbeid over 11 år, med rådmannen og tillitsvalgte som pådrivere, har gitt nærvær i eventyrlandet

 > Les saken her! 

 

INNSIKT

Vil du lære mer om oppfølging av sykefravær?

 

Årsaker til sykefravær

1: Ulike perspektiver på sykefravær 
Sykefraværet i Norge er høyt sammenlignet med andre land. Ekspertene peker på forskjellige årsaker til sykefraværet og hva som skal til for å redusere det. Her er de viktigste perspektivene. 


Sykefraværsarbeid

2: Sykefravær krever tett oppfølging
IA-avtalen har gjort mange virksomheter gode på tilrettelegging og oppfølging av sykefravær. Kontakten med sykmeldte blir prioritert. Engasjerte ledere og godt samarbeid holder trykket oppe. Da kommer resultatene.